Bosna i Hercegovina     | 29.12.2021. 14:08 |

Duvnjak: Politizacija bi mogla ugroziti donošenje dopuna Zakona o električnoj energiji (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević, Foto: Almir Razic

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta vodi se rasprava o dopuni aktuelnog federalnog zakona o električnoj energiji, tokom koje su pojedini delegati najviše negodovali što na sjednici ne prisustvuje premijer Federacije BiH Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić.

- Iznenađuju me diskusije pojedinaca koji cijelo vrijeme ovu priču prebacuju na polje gdje je premijer i gdje je resorni ministar. Žao mi je što danas nisu tu da eventualno daju dodatna pojašnjenja koja bi mogla dati stručno mišljenje. Nekima je danas prilika da ulaze u polje politike, politizacije i u konačnici plašim se da bi to danas moglo ugroziti donošenje jednog interventnog zakonskog rješenja i spasa za privredu - rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

Pojašnjava da se u Zakon o električnoj energiji treba ubaciti hitna intervetna mjera na način da se stvori pravni osnov da Vlada Federacije BiH u posebnim okolnostima poremećaja na tržištu električne energije, kada dolazi do enormnog rasta cijena električne energije, može da donese odluke koje će ograničiti rast cijena električne energije.

Delegat ostalih Aner Žuljević rekao je da delegati iz stranke iz koje dolazi, Socijaldemokratske partije BiH, danas neće podržati navedeno zakonsko rješenje ako se na sjednici ne pojavi premijer ili resorni ministar i ne objasne šta su planirali sutra nakon što zakon bude usvojen.

- Nalazimo se u najdramatičnijoj situaciji kada je u pitanju privredni sektor Federacije, a mi na sjednici nemamo ni premijera ni resornog ministra. Mislim da se radi o pokušaju prevare nas delegata koji smo ovdje da usvojimo zakon koji u svojoj odrebi kaže više od 50 posto poskupljenje struje. Što znači prepadali smo privrednike sa 300 pa ćemo im poslati fakturu na 50 posto poskupljenja, a njima je sve više od 20 ustvari gašenje. Radi se o pokvarenoj političkoj igranci - smatra Žuljević

Duvnjak je kao predlagač zakona predložio da se u sadašnjem Zakonu o električnoj energiji doda novi član koji glasi: 'lzuzetno od stava (2) člana 16. Zakona, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije može posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

U toku je pauza kako bi se u međuvremenu pozvali premijer Novalić i ministar Džindić da prisustvuju sjednici.

Pogledajte https://fena.ba/video/6953/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/130DJeeQMetGN1UP_38Jrp_QLv3RaWMWc?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delegati Parlamenta FBiH glasaju o uređenju poduzetničke infrastrukture i neradnoj nedjelji  

Delegati Parlamenta FBiH sutra glasaju o uređenju poduzetničke infrastrukture i neradnoj nedjelji  

Delić poručio: Fokusiranje na strategije zapošljavanja koje smanjuju regionalne razlike i pružaju jednake prilike za razvoj važne su za uravnotežen ekonomski rast

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli