Bosna i Hercegovina     | 30.12.2021. 15:50 |

Osmorica bivših pripadnika VRS-a optuženi za ratne zločine u Bosanskom Novom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Đurića, Sime Ličine, Nedeljka Pilipovića, Žarka Kalinića, Mire Bosančića, Bogdana Graba, Žarka Graba i Jovana Graba koji se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. 

Optuženi se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog i okoline, od aprila 1992. godine do kraja novembra 1995. godine, kao pripadnici Voda vojne policije Lake novogradske brigade VRS, postupali suprotno osnovnim odredbama međunarodnog humanitarnog prava, te počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su bili protivpravno zatvoreni u logoru Vatrogasni dom.

Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozljede, od kojih i danas imaju trajne posljedice.

U optužnici se navodi da je od posljedica zlostavljanja nekoliko civila preminulo, a više zatvorenika je od strane optuženih odvedeno u nepoznatom pravcu, gdje su ubijani, a da posmrtni ostaci više ubijenih osoba ni do danas nisu pronađeni.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu