Bosna i Hercegovina     | 31.12.2021. 12:55 |

Dodijeljeno 407.498 KM pomoći za održivi povratak

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović potpisala je danas sporazume i ugovore s aplikantima, pravnim i fizičkim osobama, koji su ispunili uvjete propisane javnim pozivom.

Javni poziv je nedavno raspisan za podnošenje prijave za ostvarivanje finansijske pomoći za održivi povratak za povratnike u i van Kantona Sarajevo, a finansijska pomoć održivom povratku bit će dodijeljena u ukupnom iznosu od 407.498 KM.

Sredstva će biti utrošena za realizaciju projekata manje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije infrastrukture, manje popravke stambenih jedinica u mjestu povratka, razvoj poljoprivrede za potrebe korisnika i članova njegovog domaćinstva, nabavku prehrambenih artikala, kupovinu školskog pribora i knjiga i za druge namjene koje su od važnosti za održivi povratak.

- Ministarstvo je prvi put u više od 15 godina raspisalo Javni poziv za ovu namjenu, te dodijelilo ovaj iznos na veoma transparentan način svim aplikantima koji su zadovoljili sve uvjete iz ovog poziva - istakla je, ovom prilikom, ministrica Prvulović.

Finansijska pomoć je dodijeljena za projekte koji se, između ostalog, odnose na sanaciju puta Strgačina-Dubac na teritoriji Općine Rudo, asfaltiranje dijelova puta koji se nalaze na teritoriji Grada Zvornika, nabavku sijalica za uličnu rasvjetu u selima Općine Srebrenica, izgradnju rasvjete u MZ Glogova-Općina Bratunac, izgradnju krova na tribinama stadiona F.K. Podrinje iz Janje.

Dodijeljena su finansijska sredstva za rekonstrukciju i sanaciju kupole pravoslavne crkve Hrama Svetog Preobraženja u Sarajevu i adaptaciju multimedijalne sale u Upravnoj zgradi Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

Također, navedena pomoć je dodijeljena i za nabavku stoke, plastenika, motokultivatora, sanaciju stambenih jedinica i izgradnju objekata.

Finsijska sredstva su osigurana i za nabavku školskog pribora za učenike povratnike slabijeg imovinskog stanja na području Grada Bijeljina i općina Ugljevik i Lopare kao i na teritoriji Grada Zvornika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Više od četiri miliona KM za modernizaciju škola

Hota-Muminović i Čengić obišli radove na Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić“

Vlada i MUPKS nastavljaju podršku sigurnosnom aparatu BPK Goražde

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli