Bosna i Hercegovina     | 17.01.2022. 12:20 |

Međustanična zimska vježba GSS-a HBŽ i HGSS Šibenik

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Lončar

KUPRES, 17. siječnja (FENA) - Gorska služba spašavanja Hercegbosanske županije (HBŽ) i HGSS stanica Šibenik kroz tri protekla dana održali su zajedničku međustaničnu zimsku vježbu na lokaciji Čajuša kod Kupresa.

Kako je za Fenu kazao pročelnik stanice GSS-a HBŽ  Ante Dadić, vježba je započela u petak prezentacijom na temu lavina i opasnosti koje ona sa sobom nosi.

-          Vježba na terenu  je nastavljena u subotu radionicom po pripremljenim smjernicama, rad s lavinskim primopredajnicima, rad sa recco uređajem, lavinski presjek, navezivanje akje, sidrišta u snijegu i ledu i sistemi za podizanje i spuštanje, nakon čega je uslijedila simulacija akcije spašavanja s dvije unesrećene osobe - kazao je Dadić.

Nedjelja je bila rezervirana za unaprjeđenje tehnika alpskoga i turnog skijanja.

-          Posebice nam je važna suradnja s kolegama iz Šibenika s obzirom da nas veže zajednička planina Dinara. 25 polaznika obuke pokazalo je visoku razinu spremnosti za potencijalno zajedničko djelovanje u slučaju potrebe - zaključio je Dadić.

Dadić je podsjetio kako je u prosincu prošle godine izvedena vježba spašavanja i evakuacija sa žičare, čime su pripadnici GSS-a HBŽ-a prošli sve najvažnije obuke vezane za spašavanje u zimskim uvjetima.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pastir pronađen živ četiri dana nakon nestanka

Više od stotinu ljudi uključeno u potragu za pastirom Mujom Cakićem

Spašen ozlijeđeni planinar na Čvrsnici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel