Kultura     | 17.01.2022. 14:47 |

Saradnja Muzičke akademije, TV Hayat i AMUS-a na promociji klasične muzike

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Dekan Muzičke akademije Sarajevo Ališer Sijarić je danas u ime ove visokoobrazovne institucije uručio zahvalnice Hayat TV za višegodišnju podršku radu i djelovanju Muzičke akademije i Asocijaciji kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS za podršku muzičkom stvaralaštvu, izvođenju i promociji djela savremenih bosanskohercegovačkih kompozitora u projektu “Savremenici”, kao i direktorici programa Hayat TV Almi Švrakić i generalnoj direktorici Stručne službe AMUS-a Lejli Trnčić.

Sijarić je ovom prilikom istakao da su AMUS i Hayat TV parteri Muzičke akademije pri zajedničkoj realizaciji koncerta “Savremenici” koji je izveo Simfonijski orkestar Muzičke akademije UNSA 25. novembra na Dan državnosti.

-Koncert je jedinstven po tome što je tom prilikom Simfonijski orkestar Akademije izveo 10 novih djela savremenih, bh. kompozitora - kazao je Sijarić dodavši da bez pomoći TV Hayat i AMUS-a ne bi bili u mogućnosti da se ovaj koncert izvede.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić zahvalila je dekanu Sijariću kao i svim bh. kompozitorima klasične muzike koji su se odazvali na konkurs AMUS-a te učestvovali u realizaciji projekta.

Trnčić je ovom prilikom kazala da će se i u budućnosti nastaviti s organizacijom ovakvih koncerata.

Direktorica programa Hayat TV Alma Švrakić istakla je značaj podizanja kriterija muzičkog ukusa u BiH i kroz ovakve projekte. Ona je također uručila dekanu Sijariću disk na kojem se nalazi snimak koncerta.

Kako je kazala TV Hayat će ovaj koncert pokloniti AMUS-u, a ovo udruženje će pokloniti ukupni koncert svim tv i radijskim stanicama u BiH.

-Ako kolege s drugih tv i radio stanica prepoznaju značaj emitiranja ovog koncerta skupa ćemo doprinjeti prostoru u kojem će bh. kompozitori imati svoj put za daljnja stvaralaštva. Mislim da je jako važno i da to utiče na javno mjenje i kreira na neki novi način muzički ukus publike - kazala je Švrakić.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održan koncert Impro ansambla MAS

AMUS će na digitalnim platformama za konzumaciju muzike zastupati HDS ZAMP

Večeras recital renomiranog pijaniste Libora Nováčeka 

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel