Svijet     | 28.01.2022. 12:39 |

Ankete u Portugalu ukazuju na neizvjesnu nedjeljnu izbornu utrku

FENA Internet

LISABON, 28. januara (FENA) – Portugalski vladajući Socijalisti izgubili su veći dio svoje prednosti pred glavnom opozicionom strankom, Socijaldemokratima (PSD) desnog centra, u dvije ankete javnog mnijenja objavljene u petak, dva dana uoči nedjeljnih prijevremenih izbora.

Razlika između dvije stranke manja je od margine greške u anketi od 3,1 posto, što znači da su one praktično izjednačene. Još jedna anketa iz ove sedmice dala je PSD neznatno vodstvo.

Izborna utrka još je neizvjesna. Analitičari tvrde da će izbori vjerovatno pojačati političku nestabilnost i mogli bi dovesti do stvaranja kratkotrajne vlade jer nijedna stranka ni koalicija nema šansi da formira funkcionalnu većinu.

Podrška stranci lijevog centra premijera Antonia Coste opala je na 35 posto, sudeći po anketi zavoda ISCTE-ICS za TV kanal SIC i novine Expresso, s 38 posto prije mjesec dana, dok je podrška za PSD porasla na 33 s 31 posto.

Ankete pokazuju da je svaka od vodećih stranaka daleko od formiranja parlamentarne većine, koja bi na osnovu izbornog sistema proporcionalne zastupljenosti iznosila između 42 i 45 posto osvojenih glasova.

U oktobru su Costina dva bivša saveznika - Komunisti i Blok ljevice – stali na stranu desničarskih stranaka koje su odbacile prijedlog budžeta manjinske vlade, dovodeći do prijevremenih izbora, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Portugalska Demokratska alijansa desnog centra sprema se da vlada bez potpune većine

Portugalske stranke dovršile predizbornu kampanju uoči nedjeljnih izbora

Rasprodane ulaznice za prijateljsku nogometnu utakmicu Portugala i Hrvatske

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel