Svijet     | 31.01.2022. 08:42 |

Vladajući socijalisti osvojili apsolutnu većinu na izborima u Portugalu

FENA Internet, Foto/ Twitter

LISABON, 31. januara (FENA) - Vladajuća Socijalistička stranka (PS) premijera Antónia Coste osvojila je apsolutnu većinu na portugalskim parlamentarnim izborima, prema službenim rezultatima. 

Socijalistička stranka je dobila preko 41,6 posto glasova i tako osvojila najmanje 117 mjesta u parlamentu od ukupno 230 mjesta, prema nacionalnoj izbornoj komisiji, javlja dpa.

U pobjedničkom govoru u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, Costa je obećao "dijalog" i dao uvjerenje da će "vladati za sve Portugalce".

Gotovo sve ankete predviđale su tijesnu pobjedu PS-a, očekujući da stranka neće osvojiti apsolutnu većinu i ostaviti Costu da zavisi o podrški manjih lijevih stranaka.

Najveća opoziciona stranka, konzervativna Socijaldemokratska (PSD) pod vodstvom kandidata Ruija Rija, dobila je nešto manje od 28 posto glasova, s manje od 1 posto preostalih glasačkih listića za prebrojavanje.

Costa, koji je na vlasti od 2015., vodio je dvije manjinske vlade uz podršku manjih lijevih stranaka. Na posljednjim izborima u Portugalu u jesen 2019. njegova stranka osvojila je 36,3 posto glasova i zauzela 108 od ukupno 230 mjesta u parlamentu.

Tokom predizborne kampanje, Costa je obećao da će nastaviti svoju prijašnju politiku: želi dalje raditi na promociji privrede, smanjiti društvene nejednakosti - i istovremeno stabilizovati javne finansije.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa raspisao je nove izbore početkom novembra nakon što je parlament odbacio vladin nacrt budžeta za 2022. kada su ljevičarske stranke koje su godinama podržavale Costinu vladu odbile dati podršku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: U utorak do ponoći rok za izvješća o financiranju promidžbe

Priopćenje za javnost liste HDZ-a - nositelj Zvonko Milas (XI. izborna jedinica)

Hrvatska lijeva oporba s dvije liste izlazi na parlamentarne izbore

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel