Ekonomija     | 04.02.2022. 15:46 |

Projekat EU4AGRI podržao 'Herbos nature', izvoze na evropsko tržište

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Kompanija “Herbos Nature” iz Hrasnice, koja se bavi otkupom, preradom i prodajom jagodastog voća, gljiva i ljekovitog bilja, uz podršku projekta “EU4AGRI” osigurala je novu opremu i modernizovala različite procese rada u proizvodnji.

 

Nebojša Radović iz Bratunca, koji se više od 20 godina bavi uzgojem malina, jedan je od 54 kooperanta “Herbos nature”, koji su bili podržani kroz projekat “EU4AGRI”, a kojeg finansijski podržava Evropska unija.

Radoviću danas u malinjaku pomoć pružaju supruga i troje djece. Za tu porodicu maline imaju posebno značenje jer im donose dodatne prihode važne za svakodnevni život. Pomoć u poljoprivrednoj opremi, proizvodnji i zaštiti za njih je bila od velikog značaja.

- Ovaj projekat je bila ogromna pomoć za sve nas koji uzgajamo maline. Ranije sam morao plaćati da mi neko obradi maline, a sada više ne ovisim o drugom. Kako imam svoju frezu, troškovi su mi manji i u malinama mogu da radim kada god imam vremena - rekao je Radović.

Kompanija “Herbos nature” je danas jedna od prepoznatljivih kompanija sa mrežom više od hiljadu kooperanata širom Bosne i Hercegovine. Od svog osnivanja 2006. godine, “Herbos nature” slijedi stroge standarde rada koji osiguravaju visok kvalitet proizvodnje i krajnjih proizvoda. Taj poslovni pristup prepoznali su kupci u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Francuskoj i Srbiji, gdje godinama izvoze svoje proizvode. Potvrdu uspješnog rada vide i u podršci koju su dobili kroz projekat “EU4AGRI”.

Pravnica u kompaniji “Herbos nature” Maida Hadžiavdić je rekla da im je taj projekat pomogao da prošire svoje tržište. Pored Ustikoline i Bratunca sada imaju novu podružnicu u Travniku, a zaposlili su nekoliko radnika i započeli rad sa dodatnim kooperantima.

- Mi smo još uvijek kompanija u razvoju i svaka nam je pomoć dobrodošla. Sretni smo što smo učestvovali u projektu i na taj način doprinijeli održivosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Nova oprema je unaprijedila uslove proizvodnje i pomogla nam da zadovoljimo zahtjeve naših kupaca - dodala je Hadžiavdić.

Pored nje u kompaniji su zaposleni većinom mladi i obrazovani stručnjaci različitih profesija koji se brinu o tome da svi procesi rada ispune najviše standarde kvalitete. Nadaju se da će svojim budućim zalaganjima i posvećenim radom nastaviti razvoj kompanije koja je pronašla svoje mjesto na evropskom tržištu.

Projekat “EU4AGRI” je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane posljedicama covid-19 u BiH. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Trenutno je otvoren javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini. Rok za prijave je 7. mart ove godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler otvorio 'urbane tržnice' u Banjoj Luci

EU obnovila Gradsku tržnicu u Bosanskom Petrovcu - Praktična realizacija održivosti i napretka

Produžen javni poziv za besplatnu obuku pisanja poslovnih planova

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu