Svijet     | 08.02.2022. 13:21 |

Dan sigurnijeg interneta - Govora mržnje i cyber mobinga tokom pandemije

FENA Saopćenje, Foto/ Viktoria Morgenstern

BEČ/SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Povodom međunarodnog Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) u Beču su objavljeni rezultati nedavno provedene studije o upotrebi interneta.

 

Uslijed raznih ograničenja nametnutih pandemijom došlo je do porasta korištenja kompjuterskih i mobilnih igara kao i govora mržnje i elektronskog nasilja među mladima.

U periodu od jula od septembra 2021. godine korištenje mobilnih igrica je u odnosu na 2019. godinu poraslo za 9 posto, što znači da je tokom pandemije više od polovine bečkog stanovništva na ovaj način provodilo svoje slobodno vrijeme. Za 50 posto je porasla i kupovina igrica unutar aplikacija kod osoba do 30 godina.

- Mladi ljudi provode mnogo vremena u virtuelnom prostoru i često su izloženi govoru mržnje i diskriminaciji. I oni sami šalju poruke mržnje, a pritom nisu svjesni posljedica takvog ponašanja. Stoga su od još veće važnosti informisanje i senzibilizacija djece i mladih o preventivnim mjerama. Internet nije pravni vakuum i pomoć za ovakve situacije postoji - objašnjava zamjenik gradonačelnika Beča Christoph Wiederkehr i gradski ministar za obrazovanje i mlade.

Za mlade uzrasta 13 do 18 godina bečke vlasti su pripremile edukativne video klipove na temu internetskog nasilja i govora mržnje koji se uz pedagoški popratni materijal koriste i u školama i radu sa mladima.

Safer Internet Day se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina .

Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo - Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Xi pozvao na jedinstvo dok Kina ulazi u 'novu fazu' Covid politike

Cooreman: Pandemija nije završena, ne možemo dopustiti da budemo u potpunosti opušteni

Fauci: Pandemija je sad pod kontrolom, ali još nije okončana

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli