Svijet     | 14.02.2022. 21:10 |

SAD zatvara ambasadu u Kijevu, premješta osoblje u Lavov na zapadu zemlje

FENA Internet, Foto/ Twitter

KIJEV, 14. februara (FENA) - Sjedinjene Američke Države su odlučile zatvoriti ambasadu u Kijevu i, kako navodi američki državni sekretar Antony Blinken, odlučili su premjestiti mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, javlja CNN. 

One diplomate koji su ostali u Ukrajini premjestit će se u Lavov. Razlog je, kako se navodi ,,dramatično ubrzanje gomilanja ruskih vojnih jedinica," dodaje se u saopćenju koje je objavio državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

- Naredio sam ove mjere zbog sigurnosti našeg osoblja te ovim putem pozivam preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju. Ove mjere opreza ni na koji način ne potkopavaju našu potporu i našu predanost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva - kaže Blinken.

Vlada SAD-a je u posljednjih nekoliko dana naredila velikoj većini diplomata i službenika da napuste zemlju i objavila da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti obustavljene od nedjelje.

State Department je ovog vikenda rekao da će zadržati malu konzularnu prisutnost u Lavovu samo za hitne slučajeve.

Američki dužnosnici su više puta pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da se ruska invazija može dogoditi svakog trenutka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken: Novi paket američkog oružja imat će utjecaj na bojnom polju u Ukrajini

Blinken u nenajavljenoj posjeti Kijevu

Srbija otvorena za prijateljske razgovore s Ukrajinom na svim razinama

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli