Kultura     | 18.02.2022. 13:47 |

Manifestacijom 'Dani Instituta za jezik' ova institucija obilježava 50 godina

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Manifestacija “Dani Instituta za jezik” održati će se od 21. februara do 21. marta. Kako je navela Aida Kršo iz Institita za jezik na danas upriličenoj pres konferenciji, ove godine će se obilježiti i 50 godina osnivanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

- Mnogo je planiranih aktivnosti kako bi pokazali naš rad u onome što jeste predmet našeg interesovanja,a to je jezik. U naučnom, stručnom smislu, u kontekstu društvenih izučavanja jezika - kazala je Kršo, dodavši da je Institut i podrška kolegama naučnicima, školama, profesorima, učenicima...

- Jezik je nešto što nas spaja. Jezik je dio našeg bitka, identiteta - kazala je Kršo.

Direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić osvrnuo se na program manifestacije ”Dani instituta za jeztik”, koja počinje na Dan maternjeg jezika 21. februara.

- Sretna je okolnost da manifestacija počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika čija suština jeste apel protiv diksriminacije na osnovu jezika. Odnosno glas ili javna riječ ili borba za pozitivan društveni status konkretnog maternjeg jezika, tj. povoljan status maternjeg jezika u samom društvu - kazao je Hodžić.

On je naveo da će “Dani Instituta za jezik “ početi 21. februara Javnom tribinom povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Edukativnom centru Potočari, Srebrenica, a završavaju se 21. marta istom tribinom u Livnu.

Hodžić je kazao da će ove tribine biti posvećene borbi protiv diskiminacije u školstvu na osnovu jezika.

Naučni saradnik u Institutu za jezik Erma Ramić -Kunić najavila je i održavanje trodnevne naučne konferencije "Razvoj lingvističke bosnistike", u povodu 50. godišnjice od osnivanja Instituta za jezik, koja će se održati u periodu od 2. do 4. marta u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija će biti centralni događaj Dana Instituta za jezik u čijem radu će učestvovati oko 40 izlagača, a kroz nekoliko tematskih sesija baviće se različitim oblastima u istoriji jezika.

- Tematske sesije posvetili smo pojednicima koji su svojim radoim i istraživanjina na neki način doprinjeli razvoju lingvističke misli u Bosni i Hercegovini - istaknula je.

Tako će sesije biti posvećene Milanu Šipki, Herti Kuni, Matiji Divkoviću, Muhamedu Hevaiju Uskufiju, Aliji Isakoviću, Ismetu Smailoviću, Ibrahimu Čediću.

Također će, kako je navela Ramić -Kunić, tokom konferencije biti održana tematska sesija o jezičkim vještinama i razvoju govora u kontekstu cjeloživotnog učenja i novog pristupa obrazovanju a u povodu Međunarodnog dana logopedije 6. marta.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hodžić: Dževad Jahić nastupao je uvijek prvo kao čovjek, pa tek onda kao filolog

U sarajevskom Domu mladih u maju obilježavanje 50 godina Bijelog dugmeta

Institut za jezik objavio knjigu Jezički izraz 'Varice' fra Antuna Kneževića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel