Bosna i Hercegovina     | 19.02.2022. 19:11 |

Islamska zajednica protiv izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

MOSTAR, 19. veljače (FENA) – Medžlis Islamske zajednice Mostar pozvao je zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da uskrate potporu prijedlogu da se dva milijuna maraka iz federalnog proračuna usmjere za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u središnjoj gradskoj zoni Mostara.

- Pitanje centralne gradske zone ne može se rješavati parcijalno. Tražimo da se rješava u paketu i cjelovito i samo na taj način. Nije Hrvatsko narodno kazalište samo jedno pitanje i jedan projekat – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Takvi projekti, prema njegovom mišljenju, doveli bi do „još veće izolacije populacije Bošnjaka i drugih građana u zapadnom dijelu Mostara, na sličan način kao što je to slučaj i sa Bošnjacima u Stocu, Čapljini i Istočnoj Hercegovini“, priopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

- Gradnja novih zgrada s isključivim nacionalnim predznakom, među kojima je i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, na linijama ratnog razgraničenja u metaforičnom smislu znači podizanje novih zidova i brana koje grad dijele na dva dijela. Ne čudi nas da taj projekat podržava hrvatska država, ali smo razočarani kad to podržava i naša vlada - kazao je muftija Dedović.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar podržava stavove mostarskog muftije te traži od izabranih zastupnika u Parlamentu Federacije da ne dozvole da se s dva milijuna maraka financira izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

„Na taj način se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, trajno rješava pitanje centralne zone Grada Mostara koja u svakom smislu mora odražavati otvorenost Grada Mostara i njegovu multietničku supstancu, jednakopravnost naroda i građana, jer se na taj način direktno poništava potpuno legitiman zahtjev Islamske zajednice da na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog centra, te u tom smislu zahtijevamo od svih političkih faktora i zastupnike u entitetskim parlamentima da ne dozvole ovu vrstu poniženja i minimiziranja Bošnjaka kao političkog faktora u Mostaru“, navode iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Preminuo Ivan Ovčar, prvi ravnatelj HNK Mostar

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu