Bosna i Hercegovina     | 22.02.2022. 14:57 |

Potvrđena optužnica protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog Kantona.

Saopćeno je da postoji osnovana sumnja da je Hadžigrahić, kao rektorica Univerziteta u Tuzli i kao predsjedavajuća Senata Univerziteta, u periodu od februara 2021. godine i dalje, postupala suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK i Statuta Univerziteta.   

U optužnici je navedeno da, iako je bila svjesna da se u vezi s raspisanim javnim konkursom za izbor kandidata za docenta u naučno-nastavnoj oblasti „Biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo“ na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon izbora kandidata i da je pravosnažnom presudom nadležnog suda u januaru 2021. godine poništena odluka o izboru kandidata za navedeno naučno-nastavno zvanje iz januara 2018. godine, nije poduzela potrebne radnje u cilju provođenja pravosnažne presude.

U saopćenju se navodi da Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja  procedure po ranije raspisanom konkursu, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u periodu od prijema pismenog otpravka pravosnažne presude suda u februaru 2021. godine do danas. 

Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH neobavljanjem svojih dužnosti je drugome pribavila korist. 

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina, te da se, kao imovinsko pravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i ovog docenta na Tehnološkom fakultetu Tuzla, saopćeno je.  

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK lišene slobode

Donesena prvostepena presuda za Jasnu Mrkonjić iz Tuzle optuženu za ubistvo

Određen jednomjesečni pritvor za Damira Dojčinovića (43), Dinu Menzilovića (51)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu