Bosna i Hercegovina     | 23.02.2022. 11:14 |

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - “Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19” tema je naučnog skupa koji će Respiratorno Udruženje u Bosni i Hercegovini u saradnji s Općom bolnicom „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ upriličiti u četvrtak.

Učesnicima skupa će biti prezentirano deset predavanja istaknutih ljekara, koji će iznijeti svoja iskustva u dosadašnjem radu s covid pacijentima i ponuditi poznate i neke nove činjenice o bolesti dišnih puteva i Covid-19.

Na sesijama će biti prezentirane teme: Patofiziologija, prijenos i dijagnoza bolesti uzrokovan Covid-19, Koronavirus i respiratorne manifestacije, faktori rizika za jaku manifestaciju Covid-19, Antikoagulacija i Covid-19, Citokinska oluja, Tretman pacijenata sa Covid-19 u ICU sa posebnim osvrtom na ARDS.

Također će biti zastupljene i teme o strategiji kiseoničke terapije i ventilacije kod respiratorne slabosti zbog Covid-19, intersticijske plućne bolesti i Covid-19, vođenje HOPB u vrijeme Covid-19, vođenje astme u vrijeme Covid-19, te pretpostavljene adjuvantne terapijske strategije za Covid-19.

Skup će biti održan u Općoj bolnici, a moderator će biti prof. dr. Bakir Mehić, predsjednik Respiratornog udruženja u BiH, najavljeno je iz Opće bolnice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu