Kultura     | 02.03.2022. 13:51 |

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - "Mala noćna priča" po motivima bajke "Džalsemino u zemlji lažova" Giannija Rodarrija u režiji Darka Kovačovskog, premijerno će biti izvedena 4. marta na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, a prva repriza je zakazana za nedjelju, 6. marta.

 

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić podsjetio je da je obećao veću zastupljenost lutkarskih predstava u toj pozorišnoj kući. Tako je i "Mala noćna priča" treća lutkarska premijera u sezoni 2021/2022.

Fazlić je istaknuo da mu je drago što su se glumci u Pozorištu mladih, uz one koji su već bili angažovani u lutkarskim predstavama, uključili u rad na ovim predstavama.

- Najveći dobitak naše kuće osim predstava je činjenica da se kompletan glumački ansambl uključuje u rad na lutkarskim predstavama - kazao je Fazlić.

Predstava "Mala noćna priča" nastala je u koprodukciji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković naglasio je značaj Pozorišta mladih u održavanju programa Mali MESS te značaj tog programa u stvaranju publike u pozorištima.

Reditelj Darko Kovačovski uz zadovoljstvo saradnjom s Pozorištem mladih u kojem je već ranije režirao, govorio je i o činjenici da se po prvi put na sceni Pozorišta mladih stvara lutkarska predstavu u kojoj se koriste grand ginjole ili estradne lutke, što laički rečeno znači glumac-lutka.

- Ovdje ne samo da uvodimo grand ginjole nego i širimo granice lutkarstva. Nije lutkarstvo samo nešto što je na štapu, nešto što je na koncu, nešto što je u ruci...Ovdje možemo da pokažemo da glumačko tijelo preko maski, kostima, pozicije tijela preko mizanscena može biti lutkarstvo - podvukao je.

On je podsjetio da naziv lutka na bugarskom znači nešto što je nepravilno, izmiješteno, nešto što je u grču - sve što je namješteno da bude neprirodno.

- To je kao djevojka koja se našminka da izmijeni svoj lični opis radi subote ili petka uvečer. I onda joj kažu "bravo lutko moja"! -kazao je reditelj Darko Kovačovski.

Glumac i reditelj Mario Drmać ustvrdio je da je radeći na ovoj predstavi otkrio da se osjeća kao da je ponovo student glume, kao onaj koji je tek upisao glumu i koji nosi u sebi puno elana.

- Zaista mi se vratila ta neka dječija radost. Zadovoljstvo mi je i s osmijehom dolazim na probe - podvukao je on.

Drmać je također naglasio značaj lutkatstva u BiH, ocijenivši da ga treba više afirmirati.

U predstavi igraju Mario Drmać, Alma Merunka, Edhem Husić, Sanin Milavić, Suada Ahmetašević.

Dramaturgiju i režiju potpisuje Darko Kovačovski, prevod Segor Hadžagić, scenografiju i kostimografiju radila je Nadja Vasileva, muziku Igor Kasapović. Za izradu maski i kostima zaslužni su Darko Kovačovski, Nadja Vasileva, Mirjana Čistopoljski, Amina Begić, Mediha Džambegović i Edina Hodžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

'Ako pčele odu' predstava koja upozorava na posljedice nestanka pčela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu