Regija     | 07.03.2022. 12:28 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

U Sarajevu počeo tečaj RACVIAC-a za regionalnu kontrolu naoružanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Petodnevni tečaj regionalnog Središta za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), o temi "Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja (Daytonski sporazum Članak IV.)", počeo je danas u  organizaciji Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Skup na kojem sudjeluju pripadnici središta za verifikaciju podatka o naoružanju oružanih snaga zemlja regije, kao i predstavnici nadležnih ministarstava, otvorili su direktor RACVIAC-a Jeronom Bazo i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U prigodnim obraćanjima, oni su istaknuli važnost koju međusobne kontrole naoružanja zemalja regije imaju u procesu stabiliziranja povjerenja i mira u cijeloj regiji.

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja između BiH, Crne gore, Hrvatske i Srbije provodi se temeljem članka IV. Daytonskog sporazuma i podrazumijeva stalne i planirane međusobne vojne inspekcije u svakoj od zemalja, kao i provjeru prijavljenog naoružanja.

Tečaj završava 11. marta 2022. godine, a na njemu sudjeluje tridesetak predstavnika ministarstava odbrane i vanjskih poslova te pripadnika verifikacijskih središta oružanih snaga BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Francuske, Grčke, Italije, Njemačke i Republike Koreje, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić: Ubrzano razvijamo novo oružje

Zvaničnik: Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Putin: Skoro kompletan arsenal ruskog strateškog nuklearnog oružja je moderniziran

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel