Bosna i Hercegovina     | 08.03.2022. 16:04 |

Bosni i Hercegovini treba nulta tolerancija prema nasilju nad novinarkama

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Bosni i Hercegovini potrebna je nulta tolerancija prema nasilju nad novinarkama, poruka je konferencije "Ustanimo za novinarke u BiH" koja je održana danas u Sarajevu.

Generalna sekretarka udruženja BH novinari Borka Rudić istakla je da one koje izvještavaju o nasilju nad drugim ženama neće tolerisati nasilje prema sebi samima.

- Odgovornost za nasilje nad novinarkama i preventivne mjere i zaštitu mi sada prebacujemo na urednike, direktore i vlasnike medija za koje novinarke rade - poručila je Rudić.

Urednica portala E-trafika iz Banje Luke Vanja Sokić navela je da je često bila meta napada i čak prijetnji smrću, te da su njene prijave nekada tretirane profesionalno a nekada i neozbiljno.

Naglasila je da je iz svojih iskustava zaključila da rad policije i tužilaštava nije usklađen.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field izjavio je da je broj napada na novinare u porastu na globalnom nivou te da je danas razgovarano o načinima kako svi zajedno možemo raditi na zaštiti muškaraca i žena u toj profesiji.

Na konferenciji je istaknuto da u Bosni i Hercegovini raste broj napada na novinarke. Statistika udruženja BH novinari pokazuje da od ukupnog broja napada u 2021. čak 70 posto dolazi od javnih zvaničnika prema novinarkama, te da je 35 posto rodno zasnovanog nasilja u online prostoru.

Konferencija je održana u organizaciji Media for All programa koji finansira Vlada Velike Britanije, a provodi Britansko vijeće u saradnji sa Thomson fondacijom, BIRN-om i INTRAC-om u zemljama zapadnog Balkana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel