Svijet     | 13.03.2022. 19:08 |

Ponovo uspostavljena opskrba električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu

FENA Internet, Foto/ Foto/Ukrinform

KIJEV, 13. marta (FENA) - Stručnjaci ukrajinske energetske kompanije Ukrenergo obnovili su opskrbu električnom energijom nuklearne elektrane Černobil danas.

- Danas smo, zahvaljujući nevjerovatnim naporima stručnjaka Ukrenerga, naših nuklearnih stručnjaka i električara, uspjeli obnoviti opskrbu električnom energijom u nuklearnoj elektrani Černobil, koju su zauzele ruske snage - rekao je ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko, javlja Ukrinform.
 
Haluščenko je naglasio da su ukrajinski stručnjaci, riskirajući vlastito zdravlje i živote, uspjeli izbjeći rizik od moguće nuklearne katastrofe koja predstavlja prijetnju cijeloj Evropi.
 
Prema ministrovim riječima, sada će sistemi hlađenja sklopova istrošenog nuklearnog goriva ponovo raditi normalno, a ne iz rezervnog napajanja.
 
Haluščenko je naglasio da je nuklearna elektrana u Černobilu ukrajinski energetski objekat i Ukrajini ne treba ničija pomoć kako bi osigurala ili obnovila opskrbu ukrajinskim postrojenjima električnom energijom.
 
- Da, naši energetski stručnjaci su stvarno heroji, ali nemoguće je osigurati nuklearnu sigurnost u uslovima vojne agresije. Zato još jednom apelujem na naše međunarodne partnere, Evropsku komisiju, IAEA, UN, OESS: pomozite nam da zaštitimo nuklearna postrojenja! Sada je krajnje potrebno natjerati neprijatelja da napusti nuklearnu elektranu i uspostaviti demilitariziranu zonu od 30 kilometara oko ukrajinskih nuklearnih postrojenja - rekao je Haluščenko.
 
Podsjetimo, ruske snage su prije četiri dana isključile nuklearnu elektranu Černobil iz nacionalne električne mreže te je ona ostala bez napajanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U ukrajinskoj oblasti Harkov vode se žestoke borbe

Stoltenberg: Kijev nije tražio raspoređivanje NATO trupa

Ukrajinski zvaničnici - Rusija tokom noći pokrenula napad dronovima na oblasti Harkov i Dnjepar

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine