Bosna i Hercegovina     | 15.03.2022. 13:52 |

Usvojen Plan proljetne sjetve u Tuzlanskom kantonu za 2022.

FENA Anisa Mahmutović, Foto: Anisa Mahmutović

TUZLA, 15. marta (FENA) -  Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Plan proljetne sjetve za 2022. godinu, a odlučeno je i da novčana podrška iz prošle godine poljoprivrednicima s područja tog kantona biti uplaćena na račune u toku sedmice.

- Plan proljetne sjetve za područje Tuzlanskog kantona je sačinjen na osnovu podataka koje su dostavile općinske i gradske službe s područja TK. Po ovome planu, planirano je manje zasijanih površina u odnosu na prethodnu godinu. Ono što je interesantno je da su potrebna sredstva za realizaciju ovog plana u vrijednosti 92 miliona, što je za skoro 20 miliona više nego prethodne godine - izjavio je ministar poljoprivrede TK Emir Begić. 

Razlog za manje zasijanih površina, a veću finasijsku konstrukciju, resorni ministar vidi u rastu cijena na tržištu, te je prema njegovim riječima, donesen zaključak na sjednici Vlade da će pokušati iznaći dodatna sredstva kako bi na taj način umanjili efekat rasta cijena. 

- S predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede poduzete su određene aktivnosti i pristupilo ažuriranju podataka poljoprivrednih gazdinstava kako bi proslijedili federalnom resornom ministarstvu jer se očekuje da bi od Federalne direkcije robnih rezervi mogla biti izvršena podjela dizel goriva, a sve u svrhu pomoći poljoprivrednicima - izjavio je Begić.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za podršku manifestacijama od interesa za Tuzlanski kanton Vlada izdvojila 350.000 KM

Za projekte unaprjeđenja turističke infrastrukture u TK 450.000 KM (VIDEO)

Za projekte unaprjeđenja turističke infrastrukture u TK 450.000 KM

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli