Bosna i Hercegovina     | 17.03.2022. 07:36 |

U Banovićima održana tribina o ulozi žena u politici Bosne i Hercegovine

FENA Anisa Mahmutović, Foto: FOTO: Anisa Mahmutović

BANOVIĆI 17. marta (FENA) - Općinski odbor SDA Banovići sinoć je u saradnji sa Kantonalnom organizacijom SDA Tuzlanskog kantona organizirao tribinu o temi Uloga žene u politici Bosne i Hercegovine. 

Gošće tribine su bile prof.dr. Sebija Izetbegović i doc.dr. Jasmina Biščević – Tokić. U ime Vlade Tuzlanskog kantona obratio se premijer Irfan Halilagić, a nekoliko stotina prisutnih pozdravio je i načelnik Banovića Bego Gutić.

Govornici su iskoristili priliku da naglase važnost uloge žena u odlučivanju i kreiranju društvenih procesa.

- Ovakav skup dokazuje da će biti velika borba da žene ispune sve kvote koje su im obećane, a naše je da ih podržavamo i ohrabrujemo u političkoj aktivnosti. Mi se možemo takmičiti sa muškracima u mnogo čemu. Imam osam saradnika, od toga je pet saradnica – izjavila je Sebija Izetbegović.

U Vladi Tuzlanskog kantona su četiri žene na poziciji ministrica, što je naglasio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

- Rad Vlade Tuzlanskog kantona će u velikoj mjeri ovisiti o dobroj volji žena. Želim reći da iz Banovića šaljemo poruku da će od dobre volje, znanja, hrabrosti, umijeća, energije bosanskohercegovačke žene ovisiti ne samo rad jedne vlade, nego čitav društveni i politički život Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine – izjavio je Halilagić.

Predsjednica Organizacije žena SDA Kenela Zuko kazala je da žene u ovoj organizacije čine sve na osnaživanju uloge žena u politici Bosne i Hercegovine, što, prema njenim riječima, doprinosi demokratizaciji društva i njegovom postepenom integriranju u zajednicu naprednih evropskih demokratija.

Na tribini je istaknuto da su Banovići primjer da se u promjene ide sa ženama jer upravo tu su žene osvojile najveći broj glasova na posljednjim lokalnim izborima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Na Danima mevluda i zikra tribina 'Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu