Bosna i Hercegovina     | 18.03.2022. 18:42 |

Đonlagić i Arnaut: Integritetski paket uslovljen dogovorom o elektorskom modelu

FENA Alma Zukanović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 18. marta (FENA) – Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, da je svaki model nejednake vrijednosti glasa neprihvatljiv.

Pregovori koji su počeli jutros vodili su se između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst.

- Dio razgovora koje smo vodili oko integriteta izbornog procesa je uslovljen od Hrvatske demokratske zajednice da se uvede priča o načinu izbora članova Centralne izborne komisije. Druga prepreka je što nemamo političkih predstavnika iz SNSD-a, jer oni drže kontrolni paket u Domu naroda PSBiH i ta odluka ne može proći bez njihovog glasa – pojasnio je Đonlagić.

Dodao je da im je rečeno da HDZ insistira da nema dogovora oko integriteta izbornog procesa ukoliko nema dogovora oko elektorskog modela.

- Ovaj format razgovora neće dati rezultat jer građanske stranke nisu bile na dijelu razgovora o elektorskim modelima – zaključio je Đonlagić.

Damir Arnaut iz Naše stranke tvrdi da se HDZ nije odmakao od stava da se Dom naroda PSBiH uključi u izbor članova CIK-a.

- Ako se u “velikoj sobi” sve ne dogovori, od integritetskog paketa nema ništa – kazao je.

Neshvatljivo mu je, sa stanovišta interesa poreskih obveznika, da je EU potrošila ogroman novac u Skupštinu građana koja je napravila isti prijedlog kao Naša stranka, a da se potom pristupilo razgovoru o "etnički diskriminatornom modelu".

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Arnaut: Izuzetno je važno što je Bećiroviću dato da bude uvodničar panela Minhenske konferencije

Arnaut: Bećirovićeva posjeta Njemačkoj čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima

Arnaut: Za usvajanje zakona o državnoj imovini u Predsjedništvu BiH dovoljna su dva glasa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu