Bosna i Hercegovina     | 23.03.2022. 13:51 |

FHMZ BiH - 130 godina sistematiziranog prikupljanja meteoroloških podataka

FENA Kanita Aliagić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine je prigodnim aktivnostima obilježio Svjetski dan meteorologije, te 130 godina meteorologije u Bosni i Hercegovini.

Direktor Zavoda Almir Bijedić je na konferenciji za medije kazao da je ove godine Svjetski dan meteorologije u toj instituciji obilježen sa učenicima i nastavnicima Treće gimnazije iz Sarajeva, te izrazio nadu da su to budući meteorolozi, hidrolozi, seizmolozi koji će sutra nastaviti raditi.

Već je 130 godina od početka sistematiziranog prikupljanja meteoroloških podataka u BiH, a za 1892. godinu objavljen je prvi meteorološki godišnjak BiH. Jedna smo od najstarijih institucija Bosne i Hercegovine i jedan od simbola njene državnosti – naglasio je Bijedić.

S obzirom da su klimatske promjene postale dio našeg života, dodao je, svi su izloženi češćim i intenzivnijim eksptremnim meteorološkim i hidrološkim događajima, stoga više nije dovoljno dati vremensku prognozu.

- Mi javnost moramo pravovremeno upozoriti na esktremne pojave i njihove posljedice, a uloga medija je u tome važna u sistemu ranog upozoravanja u sistemu zaštite i spašavanja – naveo je on.

Stoga, Federalni hidrometeorološki zavod radi na jačanju svojih kapaciteta, a zahvaljujući tom radu, postao je član evropskog sistema za upozorenje na opasne meteorološke pojave “Meteoalarm”i evropskog sistema za upozoravanje na poplave “Efas”.

U saradnji sa drugim institucijama, stranim i domaćim, urađeni su hidrološki modeli za sve veće vodotoke u slivu rijeke Save.

Po prvi put uspostavili smo mrežu automatskih agrometeoroloških stanica. Uradili smo novu agrometeorološku web stranicu sa podatcima monitoringa zraka i tla, što poljoprivrednicima može biti od velike koristi - kazao je Bijedić.

Urađeno je puno projekata, dodao je, a u fokusu je bila i nabavka tehničke opreme.

- I pored činjenice da je prethodnu godinu obilježila pandemija Covid-19, kontinuirano smo ulagali velike napore na razvoju kapaciteta Zavoda, da se pravovremeno pripremimo i budemo spremni i sposobni djelovati i odgovoriti na sve izazove klimatskih promjena koje nam predstoje – naglasio je Bijedić.

Danas, istakao je on, Zavod ima najsavremeniju opremu za meteorologiju, hidrologiju i seizmologiju.

Vlada Federacije BiH, naveo je, osigurala je sredstva u iznosu od 500.000 KM, za nabavku dvije automatske stanice za praćenje kvaliteta zraka i mobilnog uređaja za kalibraciju analizatora. Stanice su postavljene u Bihaći i Livnu, a po prvi put Zavod je izvršio i samostalnu kolibraciju uređaja. U narednom periodu planirana je i analiza hemijskog sastava čestica u zraku.

Pokrenute su aktivnosti da Zavod postane partner Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu (ETH) u okviru projekta “Adria Array”. Kroz projekt, seizmolozi iz 27 evropskih država vrše seizmološka istraživanja oko Jadranskog mora, a realizacija projekta će biti u ljeto ove godine.

Najavio je da će jubilej “130 godina meteorologije u BiH” posebno biti obilježen u prvoj polovini sptembra ove godine.

Preuzmite VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U BiH sunčano, uz postupno naoblačenje

U BiH sutra umjereno do preteženo oblačno vrijeme, najviša dnevna temperatura do 24 stepena

U BiH sutra sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel