Bosna i Hercegovina     | 25.03.2022. 13:22 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Sjednica Komisije za saradnju s NATO-om BiH - Ista dinamika pripreme nacrta reformi kao 2021.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Na sjednici Komisije za saradnju s NATO-om BiH, na kojoj je razgovarano i o izradi programa reformi BiH za 2022. godinu, usaglašeno je da će se metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijati po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021., saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH gdje je danas i održana četvrta sjednica navedene komisije.

 

Drugim riječima, sve institucije uključene u rad Komisije će ažurirati i dostaviti svoje priloge do kraja mjeseca maja, nakon čega bi na narednoj sjednici, Komisija utvrdila konačan prijedlog programa reformi 2022.

Sjednici su prisustvovali brigadna generalica NATO štaba u Sarajevu Pamela McGaha i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa.

Generalica McGaha, u njenom prvom predstavljanju Komisiji nakon preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, te ambasador Pósa, podržali su rad Komisije i istakli kako će Bosni i Hercegovini i dalje pružati punu podršku tokom provođenja reformskih aktivnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH Josip Brkić naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om.

On je informisao prisutne o nedavnoj posjeti NATO sjedištu u Briselu, upriličenoj radi konsultacija o pitanju sadržaja novog strateškog koncepta, koji će biti usvojen na Madridskom samitu NATO-a u junu 2022. godine. Kao zemlja partner, BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog strateškog koncepta.

Pozdravio je namjeru da se u strateškom konceptu zadrže odredbe koje se odnose na politiku “Otvorenih vrata” i definisanje zapadnog Balkana kao regiona od strateškog interesa za NATO.

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije usljed odlaska u penziju nekih članova, kao i izdavanju potrebnih sigurnosnih dozvola za pristup tajnim NATO podacima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović kaže da se EU i SAD odnose 'neprijateljski' prema Hrvatima u BiH

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Ademović otvorio 'Rose-Roth seminar': Saradnja BiH sa NATO-om može biti puno bolja

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine