Bosna i Hercegovina     | 29.03.2022. 16:07 |

BHS servis agencije Anadolija svečano obilježio desetu godišnjicu

FENA Hana Imamović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - BHS servis agencije Anadolija (Anadolu Agency) svečanim programom obilježio je danas u Sarajevu 10. godišnjicu od osnivanja, gdje je istaknuto da su njihove vijesti, fotografije i video sadržaji sve zastupljeniji u bh. medijima.

Direktor AA na BHS servisu Hakan Celik podsjetio je da agencija postoji više od 100 godina i od početka do danas cilj je bio dati glas onima koji ga nisu imali i svijetu prenositi istinu.

- Medijima u Bosni i Hercegovini i regionu nastavit ćemo nuditi tačne, blagovremene i nepristrasne informacije - kazao je Celik, naglašavajući da za novinarstvo nije dovoljno samo imati opremu, već da ono iziskuje požrtvovanost, srčanost, ljubav i predanost.

Napomenuo je da su novinari Anadolu Agency bili na terenu u vrijeme požara, zemljotresa, poplava, protesta, pratili pregovore lidera, put izbjeglica i uspješno odgovarali na izazove pred njima, što će i u budućnosti nastaviti raditi.

Zamjenik generalnog direktora i glavni i odgovorni urednik AA Yusuf Ozhan u obraćanju na svečanosti istakao je da je Balkan prioritet za Tursku koja odnose sa ovom regijom zasniva na susjedskim, prijateljskim i savezničkim vezama.

BHS servis osnovan je 11. marta 2012. godine, kao pouzdan međunarodni medijski izvor, kaže Ozhan, koji je nastojao doprinijeti naporima integracije, saradnje, mira i blagostanja. Taj servis pretplatnicima je dao na raspolaganje oko 230.000 vijesti, 90.000 fotogalerija, 50.000 videozapisa i na hiljade infografika i multimedijskih sadržaja.

Zamjenik generalnog direktora odgovoran za administrativne i finansijske poslove AA Oguz Enis Peru naglasio je da je BHS servis posebno važan za AA budući da je ovo prvi servis na stranom jeziku pokrenut izvan Turske, u okviru agencije sa servisima na 13 jezika.

Ističući kako je BHS servis proteklu deceniju bio primjer, ne samo za AA već i za sve novinske agencije na Balkanu, Peru je kazao da su njegove vijesti, fotografije i videosnimci distribuirani u cijeli svijet i objavljeni u prestižnim medijima.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin je kazao da je AA od kada je osnovana 1920. godine doživjela ekspanziju u svijetu i postala jedna od najcijenjenijih novinskih agencija na svijetu.

- Postali ste svjetski brend posebno u svijetu kad je svijet suočen s čestim neprovjerenim i lažnim informacijama - zaključio je ambasador.

Podršku radu turske novinske agencije pružili su i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić koji su u pismima podrške naglasili da je Anadolija postala globalno prepoznat simbol objektivnog i profesionalnog izvještavanja.

- Urednici i novinari Anadolije Balkan su pokazali najviši stepen novinarskih standarda u proteklih deceniji, uradivši izuzetan posao na izvještavanju o stanju u BiH i drugim državama Balkana - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović.

Komšić je poručio da objektivno i pravovremeno informiranje bh. javnosti o svim domaćim regionalnim i svjetskim zbivanjima jedna od osnovnih odlika agencije Anadolija, a informativno odjeljenje zaduženo za zapadni Balkan, na najvišem nivou profesionalnosti u stopu prati izvještavanje AA na globalnom nivou.

Podršku desetogodišnjem radu ove novinske agencije pružili su drugi bh. dužnosnici, predstavnici civilnog društva, koji su čestitali jubilej menadžementu, urednicima, novinarima i drugim uposlenicima AA.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u sarajevski Tunel Spasa

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Promo

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'