Bosna i Hercegovina     | 07.04.2022. 16:25 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Otvoreno još 100 metara revitalizirane tunelske cijevi Tunela spasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7.aprila (FENA) - Ceremonija otvorenja 100 metara revitalizirane tunelske cijevi "Tunela spasa" upriličena je danas u Butmiru, a u okviru obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je tom prilikom kazao da je Sarajevo bilo 1.445 dana pod opsadom, i da su kroz tunel opskrbljivani borci materijalno-tehničkim sredstvima za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine, te da se zahvaljujući tunelu moglo pomoći pacijentima, mogla se uvesti hrana i lijekovi. To govori o njegovoj strateškoj važnosti.

- Nakon 30 godina, važno je da imamo sjećanje na naše heroje, na agresiju na BiH, na opsadu Sarajeva, na sve ono što se događalo u proteklim godinama. Mi smo narod koji ima svoje heroje i treba što aktivnije kroz odgoj i obrazovanje da upoznajemo mlade ljude s tim kako je krvavo stečena država Bosna i Hercegovina - zaključio je predsjedavajući Okerić.

Ministar Osmanović naveo je da je Tunel spasa trajni podsjetnik na otpor Sarajeva i Sarajlija.

- Revitalizacijom dodatnih 100 metara ovog tunela, dobili smo priliku da još upečatijivije podsjetimo naše buduće generacije o značaju ovog objekta, te njegujući kulturu sjećanja govorimo o snazi jednog naroda - kazao je ministar Osmanović.

Također je i direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić rekao da je tunel svjedok borbe i otpora koje mnogi strani ali i domaći turisti posjećuju i jedno od mjesta na kojem uče i saznaju o odbrani Bosne.

- Revitalizacija 100 metara tunelske cijevi zasigurno će obogatiti sadržaje glavnog grada, te time dodatno obogatiti turističku ponudu Sarajeva posebno u segmentu historijskog i ratnog turizma. Uloga i zadaća koju Fond ima i aktivnosti koje poduzima jesu sa ciljem razvoja i unapređenja kulture sjećanja i pamćenja, ali i razvoja privrede i otvaranja novih radnih mjesta - naveo je Kulanić, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

TIKA će opremiti prvi Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo

Sudske takse građani od sada mogu kupiti u zgradi Općinskog suda u Sarajevu i glavnoj pošti

Privremene izmjene režima saobraćaja sutra u ulicama Branilaca Sarajeva i Kulovićeva zbog koncerta

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine