Bosna i Hercegovina     | 08.04.2022. 15:35 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Vijeće za regionalnu saradnju i projekt Integracije Roma obilježili Međunarodni dan Roma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Međunarodni dan Roma, koji se obilježava 8. aprila, vrijeme je za proslavljanje romske kulture, nasljeđa i postignuća. Putovanje Roma je obilježeno nepravdom, ali je ujedno i priča o sreći, ponosu i zadovoljstvu. Uprkos izazovima s kojima se suočavaju, Romi nastavljaju ići dalje i razvijati svoju kulturu i tradiciju. 

S obzirom da ovaj dan pruža priliku romskim organizacijama i pojedincima da povećaju svijest o Romima, tim projekta „Integracija Roma“ Vijeća za regionalnu saradnju organizirao je aktivnosti u znak proslave ovog važnog dana, počevši od premijere videa o talentovanoj Romkinji Miroslavi Živanović. 

Nakon više do dvadeset godina rada kao kozmetičarka, Živanović je pokrenula sopstvenu proizvodnju prirodnih, organskih proizvoda za njegu kože i tijela pod nazivom Krasula.

- Svi moji proizvodi su registrovani i provjereni u laboratorijama, a posebno sam ponosna na najnoviji proizvod, balzam za njegu šapa kućnih ljubimaca, koji mi je otvorio nove mogućnosti u industriji njege kućnih ljubimaca - rekla je Živanović.

Skup Kultura kao inspiracija organiziran je zajedno sa Evropskim romskim institutom za umjetnost i kulturu Srbije (ERIAC Srbija) i građanskim pokretom Opre Roma Srbija u Beogradu.

Tokom skupa, u okviru panel diskusije Kultura kao inspiracija pokušalo se odgovoriti na pitanja o ulozi umjetnosti i kulture u romskom pokretu, o načinu na koji su umjetnici prisutni i vidljivi u romskom pokretu, kao i o tome kako talenat i kreativnost mogu biti inspiracija za napredak i promjene - saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Romkinje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom, stvoriti uslove da se njihov glas čuje

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'