Svijet     | 12.04.2022. 08:50 |

Tajvan izdaje prvi priručnik za preživljavanje u ratu usred kineske prijetnje

FENA Internet

TAIPEI, 12. aprila (FENA) - Tajvanska vojska je u utorak prvi put objavila priručnik o civilnoj odbrani, dajući građanima smjernice za preživljavanje u ratnom scenariju dok ruska invazija na Ukrajinu usmjerava pažnju na to kako bi otok trebao odgovoriti na pritisak Kine. 

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, a pojačala je vojne aktivnosti u blizini u posljednje dvije godine, kako bi pritisnula Tajvan da prihvati njene zahtjeve za suverenitetom, javlja Reuters.

Tajvanski priručnik opisuje kako pronaći skloništa putem aplikacija na telefonu, kao i zalihe vode i hrane, te savjete za pripremu kompleta prve pomoći u hitnim slučajevima.

Planiranje priručnika prethodilo je napadu Rusije na Ukrajinu, što je potaknulo raspravu o načinima za jačanje pripravnosti, kao što su reforme u obuci rezervista. 

- Pružamo informacije o tome kako bi građani trebali reagovati u vojnoj krizi i mogućim katastrofama koje dolaze - rekao je Liu Tai-yi, dužnosnik jedinice za sveobuhvatnu odbrambenu mobilizaciju ministarstva na online konferenciji za novinare.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel