Bosna i Hercegovina     | 12.04.2022. 14:27 |

Tegeltija i Ribeiro razgovarali o važnosti medijskih sloboda

FENA Saopćenje, Foto/ Vijeće ministara BiH

BANJA LUKA, 12. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija Teresom Ribeiro o važnosti medijskih sloboda, zaštiti novinara, kao i o efikasnosti javnih televizijskih servisa.

Tom prilikom je predsjedavajući Tegeltija naglasio opredijeljenost Vijeća ministara BiH za veću transparentnost i dostupnost informacija.

U tom kontekstu upoznao je predstavnicu OSCE-a sa aktivnostima koje Vijeće ministara BiH poduzima sa tim ciljem, te naglasio važnost institucionalne podrške principima i standardima slobode medija i izražavanja.

Tokom razgovara Tegeltija je naglasio značaj stvaranja klime u kojoj se podržava zaštita novinara i sprječavaju prijetnje, te izrazio zahvalnost OSCE-u na pomoći u jačanju slobode medija, ali i u razvoju demokratskih odnosa u BiH.

Sagovornici su zajednički ocijenili da sloboda medija predstavlja jedan od stubova demokratije i da je važna pretpostavka za ukupan razvoj i napredak svakog društva, te ukazali na potrebu promocije odgovornosti medija za izgovorenu i napisanu riječ, sa posebnim osvrtom na potrebu sprječavanja poticanja govora mržnje.

Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli