Svijet     | 13.04.2022. 12:51 |

Vatikan brani odluku da Ruskinja i Ukrajinka zajednički nose križ u procesiji za Veliki petak

FENA Internet

RIM, 13. aprila (FENA) – Bliski saradnik pape Franje u srijedu je branio odluku Vatikana da Ruskinja i Ukrajinka zajednički nose križ tokom procesije za Veliki petak koju će predvoditi Papa lično.

U utorak su i ukrajinski ambasador pri Svetoj stolici i nadbiskup Kijeva žestoko osudili taj izbor Vatikana, uzimajući u obzir rusku invaziju i rat u Ukrajini. Obje žene su medicinske sestre koje zajednički rade u rimskoj bolnici.

Ukrajinski ambasador Andrej Juraš piše u tweetu da “uviđa i dijeli opću zabrinutost u ukrajinskoj i i brojnim drugim zajednicama idejom okupljanja ukrajinske i ruske žene” da zajednički nose križ tokom procesije u petak.

- Sada radimo na tome da pokušamo pojasniti poteškoće vezane za tu ideju i njenu realizaciju, i njene eventualne posljedice – izjavio je ambasador.

Procesija u rimskom Koloseumu tradicionalni je dio vatikanskih ceremonija za Svetu sedmicu.

Vatikan nije imao trenutnog komentara.

Reagujući na kritike, velečasni Antonio Spadaro, jezuitski svećenik u Rimu koji je blizak Franji, branio je izbor Ruskinje i Ukrajinke za učešće u svečanoj procesiji.

- Morate da shvatite jednu stvar o Papi – on je pastor, a ne političar – izjavio je Spadaro za italijansku državnu radio mrežu RAI u srijedu.

Spadaro je odbacio sugestiju da je prizor dvije žene koje nose križ uznemirujući “jer one predstavljaju nešto što mi sada ne možemo ostvariti – to je mir”, prenosi AP.

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vatikan: Operacija promjene spola ugrožava 'jedinstveno dostojanstvo' osobe

Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv

Vatikanski sud osudio kardinala za pronevjeru u suđenju za korupciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru