Bosna i Hercegovina     | 14.04.2022. 20:53 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Udruženje 'Naš most' Zenica primjer dobre prakse u oblasti zdravog starenja

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. aprila (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija uključila je udruženje "Naš most" Zenica u globalnu bazu inicijativa dobre prakse koji osnažuju starije osobe i afirmišu zdravo starenje. 

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je napore udruženja Naš most Zenica da kroz umjetnost i kulturu ohrabri starije osobe u BiH da se aktivnije uključuju u društveni život zajednice, socijalizuju se i pozitivno utiču na svoje i opšte psiho-fizičko zdravlje.

 - Naš most Zenica jedina je institucija/organizacija iz BiH koja je uvrštena u globalnu bazu Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer dobre lokalne prakse prilagođene i naklonjene osobama treće životne dobi - navode iz ovog udruženja.

Zeničko udruženje Naš most kroz različite umjetničke i kulturne inicijative okuplja starije osobe iz Zenice i okolnih mjesta. Većina članova/ica udruženja su starije osobe koje ranije nisu slikale niti su se bavile kreativnim radom. Kroz kreativne aktivnosti udruženja, oni slikaju zajedno, uče nove kreativne vještine i međusobno se podučavaju o različitim slikarskim tehnikama i rukotvorinama, te na taj način razvijaju nove interese i upoznaju nove prijatelje, što pomaže očuvanju njihovog mentalnog zdravlja.

Udruženje Naš most Zenica zasnovano je na volonterskom angažmanu osoba starije životne dobi koji provode i organizuju sve aktivnosti udruženja. Osim kurseva slikanja i izrade rukotvorina, udruženje organizuje različita kreativna druženja, izložbene sajmove radova članova/ica udruženja, umjetničke izložbe, promocije knjiga i likovne kolonije, saopćeno je iz Udruženja "Naš most" Zenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Resić: Životni vijek produžen i poboljšan, unaprijediti i kvalitetu života starijih osoba

U općini Centar svečano otvoren treći Centar za zdravo starenje

Počinje projekt promocije kulture i umjetnosti Omana

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel