Bosna i Hercegovina     | 15.04.2022. 13:28 |

Gupta: Ruska agresija na Ukrajinu osvješćenje koliko je važna sigurnost i očuvanje mira

FENA Anisa Mahmutović, Foto: FOTO: Arhiv

TUZLA, 15. aprila (FENA) - Atlantsko vijeće u Bosni i Hercegovini od početka snažno zagovara ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i na tome predano radi promovišući vrijednosti Sjeveroatlantskog saveza kao najveće vojno političke organizacije na svijetu - izjavila je za Fenu predsjednica Atlantskog vijeća u BiH Dijana Gupta.

 

Napominje da je BiH već godinama u MAP programu i potpisivanjem Programa reformi i izradom prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH, praktično je u predsoblju ulaska u NATO.

-Ostalo je još nekih pitanja koje moramo riješiti u dijalogu i partnerskom odnosu s NATO- om. Mislim da je ovo najvažniji signal za naše političare da se aktivno uključe u realizaciju i implemetaciju već potpisanih programa - istakla je Gupta.

Ona pozdravlja najavu mogućeg skorog članstva Švedske i Finske u NATO savez, što smatra velikim doprinosom za Alijansu i uopće za svijet u periodu ruske agresije na Ukrajinu.

- Agresija Rusije na Ukrajinu je osvješćenje mnogima koliko je važna sigurnost i očuvanje mira, a NATO je najveća garancija toga. Zbog toga je važno da se NATO savez širi sa većim brojem članica. Integracija zapadnog Balkana u NATO je proritetna - potcrtala je Gupta.

Komentirala je i nedavnu reakciju Ambasade Ruske Federacije na odluku visokog predstavnika Christiana Schmita o suspeziji Zakona o nepokretnoj imovini RS, navodeći da je "ambasador Ruske Federacije u BiH u koliziji sa svime što kaže i što radi" te da svojom retorikom dodatno ugrožava povjerenje jednih u druge.

-Visoki predstavnik je u BiH legalno i radi svoj posao savjesno i korektno na dobrobit BiH. Republika Srpska napokon treba da shvati da je u BiH i da mora da učestvuje u našim institucijama na jačanju države. Prioritetno je da imamo jaku i sigurnu BiH i vladavinu prava. S entitetima je problem kada hoće preuzeti ulogu države, što je nedopustivo - poručila je Gupta.

Ona je naglasila da niko srpski narod ne isključuje, ali da moraju aktivno participirati sa Bošnjacima, Hrvatima i ostalima u procesima demokratije, očuvanja mira i razvoja ekonomije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gupta: BiH će biti na dnevnom redu samita NATO-a u Viljnusu

Gupta: Za razliku od Ukrajine, mi smo već u MAP-u i NATO bi stajao kao naš štit

Gupta: BiH ima podršku i NATO-a u očuvanju teritorijalnog integriteta

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel