Bosna i Hercegovina     | 20.04.2022. 14:03 |

Ne stišavaju se reakcije nakon ubistva migranta u središtu Bihaća

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. aprila (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić na današnjem je sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima pohvalio angažman Kantonalne uprave policije, koja je najzaslužnija za brzo hapšenje osumnjičenih za ubistvo i ranjavanje u središtu Bihaća.

"Posebno je zabrinjavajuće što su migranti u međusobnim sukobima počeli koristiti vatreno naoružanje. Istraga je još uvijek u toku, međutim pretpostavka je da su osumnjičeni državljani Afganistana do njega došli krađom, ili eventualnom ilegalnom kupovinom. Najvažnije je da smo u saradnji s građanima brzo reagirali i prikupili neophodne informacije, a zatim uz pomoć kolega iz Kantona Sarajevo uhapsili počinioce ovog teškog krivičnog djela", kazao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i kako je poražavajuće da je ubistvu u Bihaću, prethodilo ranjavanje vatrenim oružjem u ili oko centra Lipa, koje prema riječima članova Operativne grupe nije prijavljeno Upravi policije USK.

"U tom pravcu idu i naši današnji glavni zaključci. Neophodno je da svako počne raditi svoj posao, a to se prije svega odnosi na Službu za rad sa strancima BiH i Direkciju za koordinaciju djelovanja policijskih agencija koja je zadužena za sigurnost u prihvatnim centrima na području našeg kantona. Kako god bilo, svima nam je u interesu zaštiti sigurnost prvenstveno naših građana, te sve ljudske živote. Zato je neophodno da počnemo komunicirati, sarađivati i pravovremeno djelovati. S obzirom da nije vrijeme za međusobna optuživanja, pokušat ćemo što prije uspostaviti saradnju sa Službom za poslove sa strancima, te koordinirano sve migrante s gradskih ulica početi prevoziti u Prihvatni centar Lipa. Jednostavno, ljudi bez ikakvih dokumenata ne bi smjeli potpuno slobodno i nekontrolisano šetati ulicama grada Bihaća i općine Velika Kladuša, pogotovo kada je u Lipi popunjena možda petina smještajnog kapaciteta", riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Najavio je i maksimalno pooštravanje kontrole ilegalnog prijevoza migranata u i prema kantonu, s obzirom da je ustanovljeno kako su upravo taksisti nakon ubistva prevezli osumnjičene do Sarajeva. Ponovo je istaknuto i opredijeljenje za zatvaranje privremenih prihvatnih centara Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu