Ekonomija     | 21.04.2022. 14:47 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Ministar Šakić potpisao Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli

FENA Saopćenje

TUZLA, 21. aprila (FENA) - Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić potpisao je danas Sporazum o saradnji sa predstavnicima Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Radi se o dokumentu koji prethodi izradi strategije razvoja turizma TK.

Po riječima ministra Šakića cilj tog sporazuma jeste doći do dokumenta koji se zove Strategija razvoja turizma na području TK.

- Taj dokument nažalost dosad nismo imali, ali će nam pokazati u kojem pravcu želimo da se krećemo u narednom petogodišnjem periodu. Smatram da su to dobri temelji za neke buduće aktivnosti. Smatram da ove godine možemo izraditi dokument koji će biti okvir u kojem ćemo se, u narednom periodu, kretati kad se radi o turizmu na području TK - kazao je. 

Naredna aktivnost, rečeno je tom prilikom, je izrada strategije razvoja turizma TK, koja bi trebala da bude  realizirana u narednih šest do devet mjeseci. To je, prema mišljenju dekanese Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Meldine Kokorović Jukan, pretpostavka za razvoj studijskih programa i onoga čime se Ekonomski fakultet bavi kad se radi o obrazovanju visokokvalificiranih kadrova iz oblasti turizma.

- Cilj je da otvorimo širu priču vezanu za razvoj turizma na području TK, na području FBiH uopšte. Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli davno je prepoznao važnost turizma i važnost obrazovanja i visokokvalificiranog kadra u oblasti turističke djelatnosti te u tom kontekstu razvijamo i studijske programe iz oblasti turizma na prvom i drugom ciklusu studija - rekla je dekanesa Kokorović Jukan.

Planirano je da se, krajem godine, široj javnosti prezentira Strategija razvoja turizma TK.

- Taj dokument je, suglasni su prisutni na današnjem sastanku, samo početak priče, putokaz i smjernica na koji način će se razvijati turizam na području TK jer je turistička djelatnost jedna od brzorastućih, temeljnih djelatnosti na kojima se može zasnivati ekonomski razvoj kantona - istaknuto je, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatska: Ugostitelji ulažu i zapošljavaju, puno očekuju od sezone, ali muče ih stari problemi

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel