Kultura     | 22.04.2022. 11:38 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

U Beču su knjige važan ekonomski faktor

FENA Saopćenje

BEČ, 22. aprila (FENA) - U subotu, 23. aprila se obilježava Svjetski dan knjige, proglašen 1995. godine na skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti. Tog dana 1616. umrli su Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

U Austriji i Beču svakako ima razloga za slavlje. Ukupna prodaja u austrijskim knjižarama u 2021. godini bila je 4,2 posto veća nego prethodne godine. Čak je i godina prije pandemije 2019. premašena sa 0,4 posto i to uprkos činjenici da je maloprodaja u 2021. godini pala za 1,8 posto. Međutim, internet kupovina knjiga je podržala ukupnu prodaju, posebno za vrijeme lockdowna.

Većina Austrijanaca svake godine kupi šest do sedam knjiga. 26 posto kupaca radije odlazi u knjižaru, dok svega 17 posto knjige kupuje isključivo online. Preostalih 57 posto kupaca kupuje i online i u knjižarama.

U Beču postoji ukupno 135 stacionarnih knjižara i 20 antikvarijata, a broj aktivnih izdavača iznosi 655. Na svakih 14.100 stanovnika Beča dolazi jedna knjižara.

Poređenja radi, u Berlinu jedna knjižara snabdijeva 15.900 ljudi. Knjižare i izdavači u Beču zapošljavaju ukupno 3.760 ljudi, uključujući i honorarne radnike. Industrija knjiga i medija dio je kreativne ekonomije, koja čini 11 posto svih kompanija. Svaki drugi euro u ovom sektoru ostvaruje se u Beču, a ekonomski rezultat odgovara turističkom, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bosna i Hercegovina uči iz iskustva bečke proizvodnje vodika

Manifestacijom 'Shakespeare Day' u Tuzli obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu