Magazin     | 25.04.2022. 08:55 |

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

FENA Saopćenje, Foto/ HP Mostar

MOSTAR, 25. travnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku autora Tomislava Zovke u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kojom je ujedno obilježena 625. obljetnica rođenja Johannesa Gutenberga.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja s ciljem promicanja čitanja, izdavaštva i zaštite intelektualnog vlasništva, priopćeno je iz HP Mostar.

Kulturnu revoluciju u Europi izazvao je Gutenbergov izum tiskarskog stroja 1440. godine koji je zamijenio dotadašnje pisanje knjiga rukom.

Pomoću drvene preše dobivao se otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira, a od izlivenih pojedinačnih metalnih slova sastavljali su se redovi i stranice. Godine 1455. godine Gutenberg je objavio prvu tiskanu knjigu - Bibliju.

Svjetski dan knjige i autorskih prava podsjeća da je važno pisati i čitati, ali je važno poštovati autorska prava, prava koje uživaju autori književnih djela i koje im daje isključivo pravo korištenja ili davanja odobrenja drugima za korištenja njihovog djela.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Manifestacijom 'Shakespeare Day' u Tuzli obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Nove marke HP Mostar 'Etnološko blago 2023' uz Svjetski dan pošte

Predstavljena marka HP-a Mostar tiskana u povodu 150 godina HKUD Sv. Ante - Cim

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu