Bosna i Hercegovina     | 03.05.2022. 14:41 |

Građani Srebrenice u Memorijalnom centru Potočari i ove godine obilježili Dan šehida

FENA Kadira Šakić, Foto: Kadira Šakić

POTOČARI, 3. maja (FENA) - U Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica  i ove godine obilježen je Dan šehida u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica.

 

Mnogi preživjeli Srebreničani danas su bili prisutni u Memorijalnom centru Potočari i odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida, a cvijeće na spomen obilježja pložile su predstavnice Udruženja majke Srebrenice, Koordinacija boraca Tuzlanskog kantona, Uprava Memorijalnog centra Potočari, Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, te Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća.

Vjerski program je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić kazala je da su se srebrenički borci borili za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Svake godine u Potočarima se obilježava centralno obilježavanje, gdje se uči tehvid i Jasin za sve poginule borce Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Nakon završetka obilježavanja Dana šehida u Kragljivodi će biti klanjana dženaza za poginulog pripadnika Armiije BiH koji je 1993.godine ubijen sa dvojicom Bošnjaka. Posmrtni ostaci ubijenih su pronađeni prije nekoliko mjeseci, a danas će biti klanjana dženaza borcu Mevludinu Hajdarević, dok će 30. jula na istom mjestu biti ukopani poginuli borci Enver EIbrahimović i Senad Bajramović – kazala je Muhić.

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice će posjetiti mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra ukopana 6.671 žrtva genocida u Srebrenici.

I u Memorijalnom centru „Veljaci“ u Bratuncu je obilježen Dana šehida.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanje počasti na druge načine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Stari Grad izdvaja 50.000 KM za Memorijalni centar Potočari - Srebrenica

Nderitu: Memorijalni centar mjesto koje osigurava da genocid nikad ne bude zaboravljen i da se više nikada ne ponovi

Hasanović: Institucionalno sačuvati naše sjećanje na genocid

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu