Stranačke aktivnosti     | 05.05.2022. 11:35 |

Saopćenje za javnost GO SDA Mostar

FENA Saopćenje, Foto/ SDA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

GO SDA Grada Mostara najodlučnije demantuje navode i podmetanja nekih navodno patriotskih stranaka o tome kako su kadrovi SDA i sama stranka dali saglasnost za osvjetljavanje Starog mosta u bojama zastave Države Izrael.

Iako to pokretači ovakvih hibridnih medijskih akcija vjerovatno jako dobro znaju, radi cjelovitog i istinitog informisanja javnosti, želimo naglasiti da je upitna odluka o „osvjetljavanju“ Starog mosta, stare gradske jezgre, ali i drugih znamenitosti Mostara, isključivo u rukama gradonačelnika Mostara, Marija Kordića i njegovog ureda, i da mu za realizaciju nije potrebna ničija saglasnost pa ni predsjednika Gradskog vijeća.

Samo gradonačelnik Kordić i njegov tim su nadležni i na kraju krajeva odgovorni za bilo kakvo davanje saglasnosti ili dozvole za osvjetljavanje bilo čega, pa i Starog mosta. Najbolje bi bilo da gradonačelnik Kordić javno istupi i uznemirenoj javnosti Grada Mostara pojasni kojim se to i kakvim razlozima vodio, kada je donio svoju odluku o osvjetljavanju HD Herceg Stjepan Kosača i Starog mosta u bojama Države Izrael. Gradonačelnik Kordić je to dužan da učini, ne samo radi interesa javnosti, nego i vlastitog kredibiliteta izabranog političara, koji bi po prirodi stvari, ali i svih statutarnih odrednica, trebao i morao predstavljati sve građane Grada Mostara.

Donošenje ovakvih odluka sigurno se ne smije odvijati unutar uskog kruga ljudi, bez upliva javnosti, i sa razlozima koji manje-više ostaju nepoznati. Gradonačelnik Kordić se voli pohvaliti transparentnošću vlasti, a što je i naš cilj, pa bi bilo dobro da to opredjeljenje u ovom slučaju zaista i dokaže, jasnim stavom i razlozima koji su ga naveli da postupi kako je postupio.

SDA Mostar svakako vidi ovaj grad kao multietničko središte Hercegovine i ovog dijela Evrope, te upravo zbog toga je protiv bilo kakve i bilo čije politizacije spomenika kulture s UNESCO-ove liste zaštićene baštine.

Mnogo ranije smo javno upozoravali da bi svako neovlašteno ili neodgovorno osvjetljavanje Starog mosta se moglo vratiti poput bumeranga, jer očigledno nisu uspostavljeni mehanizmi, kao i proces donošenja odluka, o tome kada, u kojoj prilici i zašto osvjetljavati znamenitosti Grada Mostara, pa se očigledno lovi u mutnom.

Upravo zbog toga, SDA Grada Mostara će preko Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u najskorijem periodu pokrenuti više inicijativa, s ciljem da se uvede potpuni red u ovu problematiku, i to ne zbog bilo kakvog oblika cenzure, već zbog uspostavljanja jasnog modela po kome se predlaže, odobrava i realizuje bilo kakvo osvjetljavanje mostarskih znamenitosti, koje predstavljaju sve građane Mostara, pa na kraju krajeva i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Mostarski Stari most je svjetski prepoznata bosanskohercegovačka kulturna i turistička razglednica i kao takav treba ostati. Svako uplitanje politike i politikantstva, radi predstave domaćoj ili ko zna čijoj javnosti, te u ko zna kakve političke svrhe, može dovesti samo do daljeg usložnjavanja društevno-političkih odnosa, i vraćanja Mostara na status grada slučaja.

Možda je takav scenario zaista na pameti onih koji sve ovo pokreću, pa se kasnije žale i traže krivca, ali GO SDA Grada Mostara neće nasjesti na ove provokacije, te će vrlo brzo i odgovorno se pozabaviti ovim, sada već moramo konstatovati, problemom

Gradski odbor SDA Mostar

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Mostar

Priopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Mostar

SDA Mostar predlaže nastavak političkih pregovora o Mostaru bez uslovljavanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu