Bosna i Hercegovina     | 05.05.2022. 15:08 |

IGK podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv izvještača Radio-televizije Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida.

Ističu da je u reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992., Simić napisao: "Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska”. 
 
Iz IGK-a tvrde da je navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida iznijeta s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova.

Smatraju da je osumnjičeni tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.
 
Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom tviter nalogu, saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

IGK - Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'