Kultura     | 06.05.2022. 14:35 |

Izložba 'Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva' u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 6.maja (FENA) -Izložba “Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva” na kojoj će radove predstaviti Amer Hadžić, Denis Haračić, Matei Osenk i Salem Pezić biće otvorena u okviru Osme internacionalne konferencije “Sarajevo i svijet”, 9. maja u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložbu je priredio akademski grafičar Admir Mujkić koji je u pratećem tekstu zapisao da ostaviti otisak u današnjem vremenu prepunom krivih i lažnih izazova prilično je težak zadatak. Zavodljivost novih medija i tobožnja brza rješenja kod autora koji će svoja djela predstaviti na ovoj izložbi imaju status alata koji primarno ne određuju njihov rad.


- Četiri autora, čiji su radovi predstavljeni na ovoj izložbi, autonomno i sasvim korektno vladaju novim medijima ali oni nisu ovladali njima. Medij u kojem se najbolje osjećaju i snalaze je ipak stari medij. To je grafička ploča i grafički otisak. Mirisi, atmosfera i zavodljivosti grafičkog ateljea, sa svim toksičnim i 'prljavim' radnjama ostali su u njihovom umjetničkom biću, dok su sve ugodnosti 'čistih' postupaka ostavili da im služe u oblasti primijenjenog spektra. Tragajući za autorskim suštinama, suprotstavili su se uniformnosti današnjice i suvereno vladaju svojim umjetničkim svjetovima -  zapisao je o predstojećoj izložbi Admir Mujkić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izložba Klaudija Malakarnea u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnici istražuju najmračnije aspekte ljudskog djelovanja i destruktivnosti

Djela iz Umjetničke galerije BiH na Google Arts& Culture

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel