Svijet     | 10.05.2022. 14:57 |

Gruzija odobrila Saakašvilliju prebacivanje iz zatvora u privatnu kliniku

FENA Internet

TBILISI, 10. maja (FENA) – Bivšem gruzijskom predsjedniku Mihajlu Saakašvilliju bit će ponuđeno prebacivanje iz zatvora u privatnu kliniku radi medicinskih pregleda, navele su novinske agencije u utorak saopćenje ministarstva pravde, nakon što je on izveo dva štrajka glađu od oktobra prošle godine.

Saakašvili (54), bio je uhapšen prošle godine po povratku u domovinu iz inostranstva, jer je bio osuđen u odsustvu za zloupotrebu ovlasti tokom obavljanja predsjedničke dužnosti u periodu 2004-2013. godine. pod optužbama koje on odbacuje kao politički motivirane.

U pisanim odgovorima na pitanja Reutersa od prošlog mjeseca, Saakašvili je kazao da traži “hitnu medicinsku pomoć” zbog, kako navodi, lošeg tretmana prema njemu u zatvoru, što gruzijske vlasti negiraju.

Gruzijski državni ombudsman saopćio je prošle sedmice da se njegovo zdravstveno stanje znatno pogoršalo i da mu je potrebna brza medicinska pomoć.

Gruzijski ministar pravde Rati Bregadze izjavio je u utorak da će odobriti prebacivanje Saakašvilija u medicinsku ustanovu u prijestolnici Tbilisiju na medicinske preglede, javile su novinske agencije TASS i RIA Novosti.

Saakašvilijeva porodica i pristalice zatražili su da mu bude dozvoljeno putovanje izvan zemlje radi medicinskog tretmana.

Njegovo hapšenje izazvalo je proteste u bivšoj sovjetskoj republici. Američki State Department zatražio je od Gruzije da osigura pošteno suđenje i nezavisni medicinski tretman.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gruzijski poslanici raspravljaju u prvom čitanju o zakonu o 'stranim agentima'

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Naoružani čovjek ubio četiri osobe u pucnjavi na gruzijskoj pijaci

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'