Bosna i Hercegovina     | 10.05.2022. 16:05 |

Održan Finalni događaj programa Škole za 21. vijek

FENA Aida Kovač, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Finalni događaj programa Škole za 21. vijek, koji implementira British Council, a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, održan je danas u Sarajevu.  

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field je izrazio zadovoljstvo što se danas govori o uspjehu programa Škole za 21. vijek, najvećeg obrazovnog programa u regiji.

Po njegovim riječima, ovo je jedini program namijenjen svim osnovnim školama u regiji, pa tako i u BiH.

Napomenuo je da je više od 500 direktora škola i više od 2.500 nastavnika educirano putem ovog programa.

- Učenici širom zemlje su dobili priliku razvijati vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja uz pomoć micro:bit uređaja. Ovo su vještine koje će im pomoći u budućem obrazovanju, ali u konačnici i na tržištu rada - kazao je amabasador Field.          

Dodao je da je ponosan što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva prepoznala značaj programa i podržala njegovu implementaciju.

Projektna menadžerica u British Council, koja vodi projekt Škole za 21. vijek za BiH,  Amila Karavdić je kazala da je ovo najveći regionalni obrazovni program koji se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana.

- Danas smo tu da proslavimo njegov završetak u BiH. U toku ovog programa smo pružili obuku za više od 550 direktora osnovnih škola u BiH, 2.570 nastavnika je obučeno, više od 60.000 učenika je imalo priliku da razvija svoje vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja uz pomoć micro:bit uređaja - kazala je Karavdić.

Dodala je da su više od 12.000 micro:bit uređaja donirali svim osnovnim školama u BiH. Naglasila je da je ovo projekt koji je radio sa svim osnovnim školama i po tome je, po obimu, najveći u BiH i u regiji.

Po njenim riječima, cilj projekta je poboljšati ključne vještine koje će učenicima biti potrebne na budućem tržištu rada. To su vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja.

- Također, kroz ovaj program učenici i njihovi nastavnici razvijaju i vještine timskog rada, saradnje...- navela je Karavdić.

Dodala je da su danas u Sarajevu ugostili 20 finalista, finalnih timova, koji su se plasirali u ovaj posljednji krug takmičenja. To su učenici od 5. do 9. razreda, mladi inovatori, koji su došli predstaviti svoje kreativne ideje i takmičiti se za finalnu pobjedu.           

Osim glavne tri nagrade i prva tri mjesta, dodjeljene su nagrade i u posebnim kategorijama. Tako su najmlađi učesnici dobili jednu nagradu, potom nagrada za najkompleksniji kod koji su razvili timovi, kao i za projekat koji je najbolje adresirao pitanje zaštite životne sredine.

Profesorica engleskog jezika u Osnovnoj školi „Mejdan“ iz Tuzle Alisa Pejić je kazala da živimo u digitalnom svijetu, te da je ovo odličan projekt koji pruža učenicima šansu da se upoznaju s nekim novim stvarima koje škole nisu u mogućnosti same da isfinansiraju i osiguraju za učenike.

 - Mi smo kroz donaciju od British Councila dobili novu opremu koju će učenici moći svakodnevno da koriste i u nastavi i na sekcijama, kako bi imali priliku da rade ovakve projekte - kazala je Pejić.   

Edin Karić iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Osmacima je kazao da im ovakvi projekti puno znače u smislu osavremenjavanja i stručnog usavršavanja.      

Kaže da je kroz projekt Škole za 21. vijek dosta toga urađeno na razvoju kritičkog mišljenja, upotrebi novih tehnika, za koje su nastavnici samostalno, putem interneta ili literature čuli ili pomalo i upotrebljavali.

- Ali kroz ovaj projekt je temeljito završena obuka i većina nastavnika sada upotrebljava te tehnike. Uz to, dobili smo i donacije micro:bit uređaja - kazao je Karić.  

Preuzmite VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Britanska ambasada dala 13.450 KM za objekat u Ledićima namijenjen djeci bez roditeljskog staranja

Projekt CC4WBs - nova šansa za kreativne industrije na zapadnom Balkanu

Više od 50 zemalja dogovorilo konkretne korake za okončanje seksualnog nasilja u konfliktu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu