Bosna i Hercegovina     | 24.05.2022. 10:29 |

Ministarstvo pravde BiH - Presuda u slučaju Šantić pokazatelj da vladavina prava ne postoji u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde BiH smatra neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi.

Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca. Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Navode da je "ova presuda jasan pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama".

Iz Ministarstva pravde BiH apeliraju "na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove". 

Kantonalni sud u Bihaću u ponedjeljak je Hamdiju Abdića i još petoricu nekadašnjih pripadnika 502. Viteške brigade Armije Republike Bosne Hercegovine: Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Indijana Alibegovića, Ramiza Ružnića i Envera Keranovića oslobodio optužnice za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sattler pozvao na usvajanje zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH

Ministarsvo pravde BiH - Transfer Garića u Srbiju sukladno odredbama Europske konvencije

Bunoza: Kroz zakonodavne i organizacijske promjene možemo vratiti povjerenje u pravosuđe

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije