Svijet     | 26.05.2022. 10:33 |

Biden na godišnjicu Floydove smrti potpisao naredbu za poboljšanje odgovornosti policije

FENA Internet, Foto/ Biden s porodicom ubijenog Floyda/Foto:Twitter

WASHINGTON, 26. maja (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu za poboljšanje odgovornosti policije na drugu godišnjicu smrti Georgea Floyda koja je odražavala izazove u rješavanju rasizma, prekomjerne upotrebe sile i javne sigurnosti.

Događaj koji je oblikovala jedna tragedija dogodio se dan nakon druge, masovne pucnjave u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris dali su primjedbe kojima su pokušali utješiti porodice ubijenih, kao i one koji su patili od policijske brutalnosti, obećavajući im da bi promjene mogle doći usprkos podjelama na Capitol Hillu.

- Znam da napredak može biti spor i frustrirajući. Danas djelujemo i pokazujemo da je važno biti angažiran. Da je posao našeg vremena nedovršen i zahtijeva od svih nas da nikada ne odustanemo - kazao je Biden, prenosi AP.

Floydova porodica bila je u posjeti u Bijeloj kući dok je predsjednik izjavio da je "važno ono što radimo u njihovom sjećanju".

Budući da zastupnici ne mogu postići dogovor o tome kako reformirati policijsku politiku ili o naporima za smanjenje masovnih pucnjava, predsjednik ima ograničene mogućnosti za ostvarivanje svojih predizbornih obećanja.

I dok pokušava postići konsenzus, Biden također pokušava uspostaviti ravnotežu između policije i grupa za građanska prava u trenutku kada raste zabrinutost zbog kriminala kao i pozivi za reformu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Biden potpisao zakon o zabrani uvoza ruskog goriva za nuklearne elektrane

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Biden rekao Netanyahuu da buduća podrška SAD ratu zavisi od novih koraka za zaštitu civila

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli