Bosna i Hercegovina     | 26.05.2022. 15:57 |

Ministar Hadžović: Kvalitet Internacionalnog plesnog festivala prepoznat širom Evrope

FENA Saopćenje, Foto/ MONKSHNK

MOSTAR, 26. maja (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović održao je sastanak s Natašom Jekić, koreografkinjom plesnog studija "Mo Stars" na kojem su rezimirani rezultati s Internacionalnog plesnog festivala u modernim plesovima "MO Stars Mediteran Open Dance 2022" koji je održan u Mostaru.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 47 plesno-sportskih klubova iz 39 gradova, tačnije 1.723 plesača s više od 2.300 plesnih koreografija, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja HNK.

Ministar Hadžović kazao je kako mu je bila izuzetna čast obratiti se na Internacionalnom plesnom festivalu te uime Ministarstava podržati njegovu realizaciju.

"S ponosom možemo kazati da se u našem gradu i Bosni i Hercegovini održao najbolji plesni festival u regionu i šire. Ovaj događaj ima posebnu dimenziju jer predstavlja spoj sporta i umjetnosti i što je veoma važno uključuje učesnike različitih uzrasta koji osim prezentiranja svojih plesnih vještina grade prijateljstva i razmjenjuju iskustva. Izuzetno mi je drago da u Gradu Mostaru djeluje plesni klub kao što je Mo Stars koji zaslužuje našu pažnju i podršku, čemu u prilog govori i sama organizacija i broj učesnika ovog festivala. Još jednom koreografkinji Nataši i Klubu čestitam na izuzetnoj organizaciji ovog događaja čiji je kvalitet prepoznat širom Evrope", kazao je ministar Hadžović.

Dodao je kako će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK uvijek biti tu da podrži ovakve manifestacije, kao što je podržalo i Internacionalni plesni festival.

Različiti plesni stilovi i discipline kao što su show dance, jazz dance, contemporary, HIP HOP, disco dance, ballet, etno carakterni, fit kid, acro dance održavali su se na dvije bine i u kontinuitetu su trajali 21 sat i 10 minuta.

Koreografkinja Jekić istakla je da je ovaj projekat zahtijevao mnogo truda i zalaganja.

"Ovim putem iskrenu zahvalnost upućujem ministru Hadžoviću i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na podršci, što su prepoznali značaj ovakvog festivala. S ponosom mogu kazati da se u našem gradu održao festival koji je okupio skoro 2.000 učesnika i da smo uspjeli pokazati da je ples multidisciplinarna aktivnost, umjetnost, terapija, hobi, a prvenstveno sport, za što se već dugi period zalažemo. Osim takmičarskog programa na ovom festivalu stvorila su se i nova prijateljstva koja će, sigurna sam, ostati čvrsta i dugovječna", kazala je Jekić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Gorjele dvije kuće u Mostaru

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Mostaru

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel