Bosna i Hercegovina     | 30.05.2022. 12:07 |

Obilježen Dan hrvatskih ratnih vojnih invalida Grada Mostara

FENA Mladenka Krilic, Foto: FotoFENA/Monika Ćubela Savić

MOSTAR, 30. svibnja (FENA) – U povodu 30. svibnja, Dana hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDRA) Grada Mostara obilježila je u ponedjeljak obljetnicu svog postojanja i aktivnog rada.

U sjećanje na poginule branitelje i preminule članove zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Vijence su položila izaslanstva HVIDRA-e Grada Mostara, Hrvatskog narodnog sabora s udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, te Oružanih snaga BiH.

Molitvu za poginule branitelje i umrle članove predvodio je don Branimir Bevanda.

- Danas je Dan ratnih vojnih invalida i Dan HVIDRA-e Grada Mostara. S tugom i ponosom sjećamo se i svih naših branitelja Domovinskoga rata, poginulih, ranjenih, nestalih i umrlih prijatelja i suboraca –  rekao je tom prigodom Mario Cvitković, dopredsjednik Udruge HVIDRA-e Grada Mostara koja trenutno broji oko 500 članova, a više od 300 ih je u proteklih 28 godina umrlo.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Miroslav Zelić govorio je o značaju HVIDRA-e u Domovinskome ratu, podsjetivši da je HVO prva formirana postrojba koja je stala u obranu BiH.

Što se tiče položaja HVIDRA-e i statusa njezinih članova, Zelić je kazao kako su oni svoj položaj riješili kroz institucije Republike Hrvatske, ali da su  nezadovoljni statusom i položajem koji se rješava kroz institucije BiH.

-  U Ministarstvu branitelja (Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata) nismo zastupljeni u onom omjeru u kojem bismo trebali i imamo problem glede rješavanja svoga statusa. Stoga ćemo se u narednom razdoblju posvetiti upravo tom pitanju – poručio je Zelić.

Uz članove udruge, branitelje, suborce, obitelji, obilježavanju Dana hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, nazočili su predstavnici javnog, kulturnog i društveno-političkoga života. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu