Bosna i Hercegovina     | 10.06.2022. 12:45 |

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo obnovu sarajevske bogoslovije

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su vrhbosanski nadbiskup i metropolit monsinjor Tomo Vukšić i rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić susreli se s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem i pomoćnikom ministra Zdravkom Beljom.

 

Tom prigodom ministar Ramić i rektor Spajić potpisali su ugovor kojim je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo projekt obnove zgrade bogoslovije.

Nadbiskup Vukšić je uz pozdrave i riječi dobrodošlice zahvalio na dosadašnjoj potpori, dobroti i plemenitosti koje je spomenuto ministarstvo iskazalo u protekle tri godine. Kazao je kako je zgrada bogoslovije važna ne samo za Katoličku Crkvu, nego i za cijeli grad.

Ministar Ramić je istaknuo kako Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica godinama pomaže obnovu vjerskih objekata u oba entiteta. Ukratko je predstavio dosadašnje projekte koje su podržali te istaknuo nadu da će se i u budućnosti nastaviti suradnja.

Po završetku radnog dijela susreta nadbiskup Vukšić, ministar Ramić, pomoćnik ministra Beljo u pratnji rektora Spajića obišli su radove na bogosloviji gdje im je rektor predstavio što je do sada napravljeno te izložio planove za buduće radove.

Inače, zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u kojoj se nalazi i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu izgrađena je po projektu čuvenog arhitekta Josipa Vancaša te je nacionalni spomenik BiH. Obnova fasade započela je u ožujku 2021. i do sada je dovršena zapadna strana objekta, kao i pročelje zajedno sa sjemenišnom crkvom Sv. Ćirila i Metoda. Radovi na istočnoj strani su u tijeku, a uz to je planirano i nutarnje renoviranje ovoga zdanja, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Nadbiskup Vukšić primio novoimenovanog banjolučkog muftiju Smajlovića

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 240.000 KM za Siriju i Tursku

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel