Bosna i Hercegovina     | 13.06.2022. 14:29 |

Grubeša na Samitu o digitalizaciji pravosuđa u Ohridu

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo pravde BiH

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Ministar pravde BiH Josip Grubeša učestvuje na Samitu o digitalizaciji pravosuđa, koji se od 12. do 14. lipnja održava u Ohridu, Republika Sjeverna Makedonija. 

Obraćajući se sudionicima Samita, na panelu posvećenom izgradnji političke volje i osiguranju održivih izvora za digitalizaciju pravosuđa, Grubeša je istakao sve prednosti uvođenja informatizacije u bh. pravosuđe.

Događaj je organiziran u svrhu jačanja suradnje europskih zemalja na polju digitalizacije pravosuđa, kao jamstvo za brz i nesmetan pristup građana pravosuđu, a u cilju kreiranja rješenja za prevazilaženje postojećih  rizika i poteškoća u sistemima informatizacije.

Također su otvorene teme interoperabilnosti između pravosudnih i izvšnih vlasti, korištenju suvremenih tehnoloških rješenja za jednak pristup pravdi, prednosti četvrte industrijske revolucije kao mehanizma za vraćanje povjerenja u pravosuđe te utjecaju pandemije na sudsku praksu.

Na Samitu je prisutno oko 200 sudionika, među kojima su ministri pravde zemalja članica EU i regije zapadnog Balkana, europski povjerenici, članovi sudskih vijeća iz regije zapadnog Balkana, predsjednici vrhovnih sudova, sudije i tužitelji.

Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

NUB BiH - Ismet Ovčina na Međunarodnoj konferenciji bibliotekara u Ohridu

Bruxelles: Čelnici država članica EU podržat će dogovor Kosova i Srbije

Hovenier: Provedba sporazuma o normalizaciji odnosa je ključna za budućnost Kosova

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu