Kultura     | 14.06.2022. 14:39 |

Izložba radova Dragana Sovilja večeras u galeriji 'Zvono'

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 14. juna (FENA) – Izložba “Fluks vertikale” Dragana Sovilja biće otvorena u organizaciji Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono večeras u 18.sati u prostoru Galerije Zvono (prostor Galerije Charlama Depot).

 

Na izložbi će biti predstavljena serija slika - ulja na platnu nastalih tokom 2020. i 2021. godine koje se stilski kreću u domenu apstraktnog ekspresionizma i enformela.

Prilikom susreta s novinarima Sovillj je kazao da je njegova izložba instalacija u kojoj slike imaju interakciju između sebe.

On je naveo da ga zanima boja kao suspstanca, iz koje izvlači sliku. Kako pojašnjava, poigrava se metodima slikanja, kretnjama pri nanošenju boja, bojama koje su jedna drugoj suprotnost.

Sovilj također pojašnjava da on kad slika nema cilj da nešto naslika, te da radi dok nije zadovoljan ostvarenim.

Umjetnik Jusuf Hadžifejzović koji će otvoriiti izložbu istaknuo je da Sovilj od platna pravi paletu.

- Ono što radi Dragan Sovilj je slikarstvo poprišta. Razlika od drugog slikarstva je što se na paleti mješaju boje ,a on ih mješa direktno na radnoj površini. I dok se na paleti događa neko nesvjesno mješanje, kod Sovilja se to dešava svjesno. To pripada enformelu i slikarstvu koje nije predstavljačko, nego je ono što se dogodi i ne predstavlja ništa drugo osim toga što se vidi - kazao je Hadžifejzović.

Dragan Sovilj je akademski slikar i magistar grafike. Završio je srednju Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao 1978. godine na Odsjeku za grafiku na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti. Od 1980 -1981 studirao je na Staatliche Kunstakademie, Hochschule fur Bildende Kunste, Dusseldorf, u klasi prof Gunter Ueckera. Postdiplomske studije završio je 1983. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na grafici.

Izložba će biti postavljena do 1. jula 

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Zorana Kanlića koje oslikavaju ljudske emocije i drugu stranu rata

Sarajevo - Posthumna izložba ratnih fotografija Zorana Kanlića

Izložba 'Introspectrum' autorice Dolores Mrnjavac 12. aprila u Galeriji Zvono

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu