Regija     | 16.06.2022. 19:45 |

Slovenski trgovci za smanjenje PDV-a na hranu, niječu da imaju "astronomske" marže

FENA Agencije, Foto/ Ilustracija

LJUBLJANA, 16. lipnja (FENA) - Slovenska trgovinska komora ne slaže se s premijerom Robertom Golobom da se očekivani cjenovni šokovi za potrošače pri kupovini hrane mogu ublažiti smanjivanjem trgovačkih marži, kako je to najavio, te će na sastanku s vladom predložiti dodatno smanjenje PDV-a na osnovne prehrambene artikle.

"Maloprodajne marže u Sloveniji su među najnižima u Europskoj uniji", kazala je u četvrtak u razgovoru za Slovenski radio Maruča Lah iz Trgovinske komore, reagirajući na premijerovu izjavu da su kod nekih trgovaca marže "astronomske", te da će vlada objavom cijena osnovne košarice prehrambenih proizvoda i visine marži na transparentan način "reklamirati" one kod kojih je bolje kupovati.

Na sastanku koji će imati idući tjedan s predstavnicima vlade, predstavnici trgovinske komore namjeravaju izaći s prijedlogom da se utvrdi osnovna košarica nužnih proizvoda na koju bi se porez na dodanu vrijednost obračunavao po sniženoj stopi od samo četiri posto, a nešto tako, kazala je Lah, već je primijenila Italija.

Kao dodatno moguću mjeru umjesto izazivanja veće konkurencije među trgovcima u nastojanju da smanje marže ili interventno reguliranje marži od strane države trgovci navode ideju da se sve veći troškovi hrane kompenziraju najugroženijim društvenim skupinama u vidu subvencija, odnosno kroz socijalne transfere koje daje država.

Promatrači smatraju da je smanjenje PDV-a malo vjerojatno jer taj porez predstavlja jedan od glavnih prihoda državnog proračuna, a smanjenje PDV-a ili drugih većih nameta kao rješenje Golobova ekipa već je odbila i u raspravama kako ublažiti rast cijena naftnih derivata u u čijoj maloprodajnoj cijeni više od polovice čine porezi i druga davanja državi, prenosi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

MVEP Hrvatske pozdravio odluku europskog suda da su kazne slovenskim ribarima zakonite

Slovenija nagrađuje olimpijsko zlato sa 70.000 eura

Indeks cijena hrane FAO blago porastao u aprilu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli