Bosna i Hercegovina     | 07.07.2022. 13:13 |

Zvizdić i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na forumu u Bukureštu

FENA Saopćenje, Foto/ Sektor za odnose s javnošcu PSBiH

SARAJEVO, 7. jula (FENA) – Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudinom Mehmedovićem i Marinom Pendeš, prisustvuje 22. Parlamentarnom obavještajno - sigurnosnom forumu koji se održava u Bukureštu.

Zvizdić je učestvovao u raspravi o temi „Rat u Ukrajini – preoblikovanje globalne sigurnosne karte“ i tom prilikom je rekao da gotovo pet mjeseci ukrajinski narod, predvođen predsjednikom Zelenskim, brani svoju državu od brutalne i ničim izazvane agresije Ruske Federacije.

Naglasio je da ukrajinski narod ne brani samo Ukrajinu, nego i međunarodni poredak, kao i slobodu cijele Evrope, te podsjetio da je i BiH, također, prije trideset godina bila izložena brutalnoj agresiji praćenoj masovnim zločinima, urbicidom i genocidom.

Mi u Bosni i Hercegovini, istakao je on, smo potpuno relevantni da govorimo o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

- Zbog toga, želim poslati dvije jasne poruke. Moja prva poruka je da je ukrajinski narod izabrao pravu stranu historije, jer poštuje moralne vrijednosti i ne odustaje od časne borbe za slobodu svoje domovine. Imajući to u vidu, cijeli demokratski svijet je na njihovoj strani. Moja druga poruka je upućena međunarodnoj zajednici. Jasno je prepoznat isti obrazac u slučaju agresije i na BiH i na Ukrajinu. Nažalost, Evropa i demokratski svijet zaustavili su rat u BiH tek nakon četiri godine masovnih zločina, etničkog čišćenja i genocida u Srebrenici. Ne smijemo dopustiti da se isti scenarij ponovi u Ukrajini. Istovremeno, moramo biti svjesni ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, kao i činjenice da su mir i stabilnost ugroženi - rekao je Zvizdić tokom obraćanja.

Na kraju obraćanja Zvizdić je rekao da, ako se želi dugoročni mir u Evropi, onda nije dovoljna garancija ako samo skandinavske države postanu članice NATO-a, već je neophodno i da sve države zapadnog Balkana postanu punopravne članice Evropske unije, a Bosna i Hercegovina punopravna članica NATO-a što je moguće prije.

- To je formula za sigurnu i stabilnu budućnost Evrope, jer bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Evrope - zaključio je Zvizdić u svom obraćanju učesnicima 22. Parlamentarnog obavještajno – sigurnosnog foruma u Bukureštu, saopćeno je iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Denisa Zvizdića.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu